Cât de profitabile sunt farmaciile din Cluj. Rețelele aduc mai mulți bani

Cât de profitabile sunt farmaciile din Cluj. Rețelele aduc mai mulți bani
Clujul se află între primele cinci județe ale țării ca profituri realizate de către farmacii. Doar în Argeș, București sau Ilfov acestea sunt mai profitabile.

Profiturile anuale generate de farmaciile din Cluj se cifrează la 26 de milioane de lei în 2016, conform statisticilor Creditinfo pentru certificarea de bonitate Strongest in Romania. Cele mai mari profituri sunt raportate în Argeș și București-Ilfov, unde ele au avut profituri de peste 100 de milioane de lei. Aceste două județe reprezintă sediile unor mari lanțuri de farmacii care au o acoperire la nivel național. 

Alte județe care strălucesc în top sunt Cluj, Iași, Suceava, Prahova și Timiș cu profituri mai reduse, de peste 20 de milioane de lei. Sibiul este singurul județ ale cărui farmacii generează pierderi cumulate de 3 milioane de lei. Profituri mici se înregistrează în județele Giurgiu, Tulcea, Gorj sau Galați.

Doar comerțul este mai profitabil decât farmaciile

Dacă farmaciile dintr-un anumit județ înregistrează profituri reduse, una dintre explicații este faptul că populația are o putere de cumpărare redusă care cauzează atât o profitabilitate redusă, cât și un mediu propice deschiderii unor farmacii - reprezentațe ale marilor lanțuri care activează la nivel național cu sedii în Argeș sau în municipiul București, susțin specialiștii în creditare. 

Domeniul farmaceutic a înregistrat a doua creștere a veniturilor în 2016, comparativ cu 2015, după comerț. Creșterea veniturilor industriei farmaceutice poate fi explicată și prin creșterea consumului de medicamente. Deși românii cumpără tot mai multe medicamente, mai puțin de un sfert din numărul total de farmacii sunt eligibile pentru certificarea Strongest in Romania. 

Acest lucru înseamnă că în ciuda creșterii vizibile a încasăriilor, ca risc comercial din patru farmacii trei au șanse ridicate să intre în incapacitate de plată a angajațiilor sau a furnizorilor. Cu toate acestea, comparativ cu alte domenii de activitate, farmaceuticele au unul dintre cele mai mari procentaje de companii Strongest in Romania, aceste companii fiind cele ce mențin economia României pe linia de plutire.

Din totalul farmaciilor, aproape jumătate au o viteză de plată a datoriilor curente mai mare de 120 de zile, iar viteza medie de plată se apropie la cinci luni (134 de zile). În cazul în care farmacia este eligibilă pentru certificarea Strongest in Romania, viteza medie de plată a acestor farmacii este de doar 85 de zile, cu două luni mai repede.

Cele mai multe funcționează pe credit furnizor

Majoritatea farmaciilor funcționează pe baza creditului furnizor, însă dacă la termenul de plată al datoriilor mai adăugăm și noile predeveri legislative care prioritizează plata salariilor în detrimentul furnizorilor, timpii prezentați anterior pot crește în viitor.

Farmaciile care sunt eligibile pentru certificarea Strongest in Romania au o profitabilitate de două ori mai mare decât valoarea medie a companiilor care activează în acest domeniu. România a ajuns să producă tot mai puține medicamente, iar veniturile generate de capacitățile de fabricare a acestora au scăzut cu peste o treime în 2016 comparativ cu 2015. 

Producem de 2 miliarde, importăm de 20 de miliarde

Depozitele de medicamente au vândut în 2016 produse de 26 de miliarde de lei, în creștere de la 23 de miliarde. Produse de 16 miliarde sunt vândute către populație prin intermediul farmaciilor iar restul, de 10 miliarde, ajung la populație prin ambulatorii, spitale, alte infrastructuri medicale. Companiile autohtone reușesc să asigure produse de doar 2 miliarde, deci importăm medicamente de 20 de miliarde de lei.

“Dacă farmacia este eligibilă pentru certificarea Strongest in Romania va avea viteză de plată a datoriilor mai scăzută cu 50 de zile, contribuind la reducerea timpilor de plată a datoriilor și încasare a creanțelor pe întregul lanț al furnizorilor. Exemplul, valabil pentru orice domeniu de activitate ne face să ne întrebăm câți furnizori își verifică clienții din acest punct de vedere”, susține Aurimas Kacinskas, CEO al Creditinfo România.

Certificarea Strongest in Romania atestă companiile din țările unde este prezentă care au un nivel de bonitate crescut și un comportament de plată responsabil și corect în relația cu partenerii de afaceri. Creditinfo, unul dintre liderii pieței românești de profil, deține birouri în 27 de țări.

Cine ia grosul banilor

“Pentru o mână de bani trebuie să faci munca de jos. Șefii stau acasă în fața laptop-ului și urmăresc pe camere tot ce faci. În plus îți analizează activitatea prin tot felul de rapoarte: să faci nu știu cât la sută, să faci campania, să scanezi și să preiei facturile în maxim o oră de la scanare, în condițiile în care ai farmacia plină de pacienți, care desigur au prioritate. Să răspunzi la telefon, deși ai pacientul în față, să nu greșești. Salariile sunt mici față de munca depusă și față de cerințele lor. Greul este dus de asistenți și de lucrătorii comerciali, dar bonusurile le primesc coordonatorii, directorii, farmaciștii șefi”, se destăinuie un farmacist.

Farmaciile în franciză, mai profitabile

O investiție într-o farmacie Dona variază între 20.000 și 50.000 de euro, la care se adaugă o taxă suplimentară de 3-5.000 de euro, conform Wall Street. La nivel național există 8.000 de farmacii, cu 17.000 de farmaciști, majoritatea fiind concentrate în București, iar salariile reprezintă 70% din totalul cheltuielilor. La o cifră de afaceri lunară de 40-50.000 de euro, profitul lunar după prima jumătate de an de franciză poate ajunge la 2-3.000 de euro. Cu toate acestea, majoritatea farmaciilor independente din România au înregistrat pierderi în 2015.

Top farmacii Cluj (cotă de piață)

1. Ducfarm 25%
2. Remedium 17%
3. Elmafarm 12,6%
4. Napofarm 2,8%
5. Alderdra 2,5%

Top național (cotă de piață)

1. Sensiblu 10,6%
2. SIEPCOFAR 5,7%
3. Help Net 3,5%
4. Catena 2,6%
5. Ropharma 2,1%

Sursa: Termene.ro

Comenteaza