Doi tineri şi-au deschis magazin ecologic cu zacuscă şi gem, cu ajutor de la stat GALERIE FOTO
- Scris de Mihai Prodan
- 03 Noi 2011, 14:07
- Economie
- Ascultă știrea

Andreea Moldovan şi Tavi Chiş sunt asociaţi în Transilvania Holzindustrie SRLD şi au investit 6.000 de euro în „Cămara cu bunătăţi" pe care au deschis-o pe bulevardul Eroilor. „Eu am fost consultant pe fonduri europene şi am strâns nişte bani; am mai şi vândut câte ceva, ne-au mai ajutat şi părinţii", spune el. Cei doi aşteaptă însă ajutorul de la Stat promis pentru tinerii care înfiinţează SRLD-uri (societăţi cu răspundere limitată pentru debutanţi-n.red.), „ar trebui să primim 8.000 de euro, ceea ce acoperă investiţia, dar încă nu i-am primit".
Cu excepţia unei mici fabrici de procesare a laptelui de capră din comuna Feleac, magazinul nu are nici măcar un producător clujean de la care să se aprovizioneze. „Condiţia este să fie certificaţi ecologic, iar în Cluj noi nu am întâlnit nici unul", spun ei.
Produse ecologice din Sibiu şi Sălaj
„Cămara cu bunătăţi" se aprovizionează în special de la producători din zona Sibiului, cunoscută pentru numărul mare de fermieri certificaţi ecologic, dar şi din Sălaj, unde un tânăr a înfiinţat o întreprindere socială unde lucrează două femei. „E o întreprindere fără profit, una socială: toţi banii merg în educarea tinerilor din zonă", explică ei.
Produsele vândute aici au, fiecare, povestea lor. "Celor care vin în magazin încercăm să le spunem povestea produselor", spune Andreea Moldovan. Prunele uscate, cu miez de nucă, sunt printre ele. "Sunt o adevărată delicatesă. Făcute după o reţetă veche, tradiţională, prunele uscate cu nucă pot oricând înlocui o gustare din timpul zilei, datorită conţinutului ridicat de vitamine şi nutrienţi". Prezentarea e disponibilă pe pliantele din magazin.
Ajutor pentru debutanţi de la stat
În cadrul programului guvernamental pentru SRLD-uri, societăţile cu răspundere limitată înfiinţate de debutanţi primesc până la 10.000 de euro de la stat, cu condiţia ca acestea să vină cu o contribuţie de 50% din sumă. „Cei mai mulţi dintre administratorii firmelor nu au aceşti bani şi au cerut credite bancare, iar evaluările durează", a explicat şeful OTIMMC, Mircea Miheştean, motivul pentru care cofinanţarea de la Stat se lasă aşteptată. Dintre cele 223 SRLD înfiinţate în Transilvania, 60% sunt cu sediul în Cluj, mai spune acesta.