Cum îşi recuperează banii clienţii păgubiţi de Malev

Cum îşi recuperează banii clienţii păgubiţi de Malev
Clienţii Malev pot primi o parte din contravaloarea biletelor de avion, însă nu de la agenţiile de turism. Operatorii de turism prin intermediul cărora au fost achiziţionate bilete de avion pe rutele operate de compania ungară, ce şi-a anunţat falimentul, nu le pot returna contravaloarea tichetelor, avertizează Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT).

"Agenţiile de turism nu sunt în măsură să returneze contravaloarea biletelor de avion achitate de pasageri pentru cursele operate de Malev către aceia care le-au achitat decât în situaţia în care International Air Transport Association (IATA) şi Malev permit oficial agenţiilor să facă aceste restituiri", a informat preşedintele ANAT, Corina Martin (foto). Ea a adăugat că IATA şi Malev au anunţat că vor restitui anumite părţi ale contravalorii biletului după analiza listei cu solicitări de rambursare ce vor fi primite de la toate agenţiile de turism din lume, ce trebuie trimise la IATA până pe 2 martie.

Pe de altă parte, TAROM a precizat că deţinătorii de bilete pe zboruri Malev pot obţine reduceri de la operatorul aerian român de stat. TAROM va oferi deţinătorilor de bilete Malev facilităţi şi reduceri de 15% din tariful aplicabil pentru zborurile companiei româneşti. Pasagerii Malev care deţin bilete neutilizate, nerestituite sau parţial utilizate, emise înainte de 3 februarie - dată la care compania ungară şi-a anunţat falimentul - primesc reducerea de 15%. Originea şi destinaţia călătoriei TAROM trebuie să se regăsească în itinerariul biletelor Malev. O facilitate în plus pe care operatorul român le-o oferă pasagerilor este că aceştia pot să schimbe destinaţia Budapesta din biletul lor cu o altă destinaţie TAROM din Transilvania: Cluj-Napoca, Sibiu, Satu Mare, Târgu-Mureş, Oradea şi Baia Mare. "În acest fel, încercăm să ne adaptăm nevoilor pasagerilor şi să consolidăm traficul de conexiune", a motivat Rodica Cazanciuc, director comercial al TAROM.

Operatorul low cost Wizz Air va înlocui Malev pe ruta Cluj - Budapesta. Compania privată a anunţat că din aprilie va opera curse de trei ori pe săptămână pe acest traseu. Zborurile Wizz Air de la Cluj vor fi efectuate marţi, joi şi sâmbătă, iar biletul minim costă 29 de lei. Decizia vine după ce Malev a anunţat că a intrat în faliment, după 66 de ani de activitate. Aceasta opera două zboruri pe zi între Cluj şi Budapesta. În 2010 Malev a înlocuit aeronavele de Cluj cu altele mai mici, de 70 de locuri, faţă de aparatele Boeing, de 130 de locuri, din cauza reducerii numărului de pasageri. Conducerea Consiliului Judeţean negociază şi cu alte companii prezenţa pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca. Comisia Europeană a cerut Malev să restituie ajutoare de stat de 390 de milioane de dolari, încasate între 2007 şi 2010. Malev opera practic în faliment încă din 30 ianuarie, când guvernul a declarat-o companie cu importanţă strategică, statut care protejează afacerile de creditori, conform Bloomberg.

 

 

Etichete
Comenteaza