1 din 2 șoferi români se enervează la volan

1 din 2 șoferi români se enervează la volan

54% dintre şoferi (1 din 2) au declarat că se enervează din când în când atunci când conduc, în funcţie de trafic. Doar 5% nu se enervează niciodată.

11% se confruntă cu astfel de stări emoţionale aproape de fiecare dată, iar 30% se enervează destul de rar atunci când conduc. În privința modului în care îşi exprimă furia, majoritatea (37%) optează pentru gesturi şi cuvinte obscene, 17% folosesc şi folosirea claxonului în mod agresiv, iar 4% recurg la manevre agresive - urmărirea şoferului, frână, depăşire la limită. 33% declară că nu îşi manifestă furia verbal sau prin gesturi.

Există anumite comportamente din trafic care generează reacţii agresive din partea şoferilor. Cu toate acestea, „gravitatea” reacţiei diferă de la un gest la altul. Atunci când sunt blocaţi în spatele unui şofer care circulă mai încet decât ei, 54% au declarat că se enervează numai în anumite cazuri, în funcţie de starea lor personală.

18% se enervează destul de repede, 7% aproape imediat, iar 21% deloc. Atunci când şoferul din spatele lor nu păstrează distanţa şi circulă prea aproape de ei, 32% se enervează numai în anumite cazuri, 18%, destul de repede, 10%, aproape imediat, însă 40% nu se enervează deloc (dublu faţă de situaţia anterioară).

1 conducător auto din 4 (25% dintre respondenţi) reacţionează aproape imediat atunci un alt şofer este agresiv faţă de el în trafic, 31% fac acest lucru doar în anumite cazuri, în funcţie de starea personală, în timp ce 32% nu reacţionează niciodată agresiv. 43% dintre conducătorii auto nu au dat niciodată flash-uri unui şofer care mergea mai încet în faţa lor, iar doar 11% mărturisesc că fac acest gest des.

13% dintre şoferi au intrat într-o confruntare fizică cu un alt şofer cel puţin o dată, 18% dintre participanţii la sondaj (aproape 2 şoferi din 10) au coborât cel puţin o dată din maşină ca să se certe cu un alt şofer, iar 12% s-au abătut cel puţin o dată din drum ca să urmărească un alt şofer care le-a tăiat calea.

Alături de creşterea riscului de accident, agresivitatea din trafic generează şi o stare de nesiguranţă conducătorilor auto. Jumătate dintre şoferii care au participat la sondaj au declarat că s-au simţit în pericol fizic în trafic: 31% o dată sau de două ori de când sunt şoferi, iar 12% de câteva ori în ultimul an.

Doar 16% dintre participanţii la sondaj nu au primit niciodată flash-uri în trafic. 36% au fost ţinta unor astfel de gesturi de câteva ori în ultimul an, iar 12%, des (3% de fiecare dată când conduc, 9% aproape în fiecare săptămână). 76% dintre respondenţi nu au fost confruntaţi niciodată de un şofer care s-a dat jos din maşină ca să se certe cu ei, însă 1 şofer din 5 a păţit cel puţin o dată acest lucru.

82% dintre conducătorii auto nu au fost niciodată urmăriţi de un alt şofer care a considerat că a fost defavorizat în trafic (i s-a tăiat calea, nu i s-a acordat prioritate etc.), însă restul de 18% (aproape 1 şofer din 5) au păţit acest lucru cel puţin o dată. La sondajul „Cât de calm eşti în trafic?” au participat 9.644 de respondenţi, dintre care 8.885 de şoferi (92%).

Sondajul s-a desfăşurat online, în perioada 24 iunie – 12 iulie, fiind iniţiat de Asociaţia Pentru Promovarea Asigurărilor cu sprijinul Poliţiei Române, Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare, Biroului Asigurătorilor de Autovehicule, Institutului de Studii Financiare, Fondul de Garantare a Asiguraţilor.

Comenteaza