Apartamentele vechi și noi din Cluj-Napoca, aproape la același preț. Cât costă metrul pătrat
- Scris de Ziua de Cluj
- 26 Mai 2025, 15:53
- Economie
- Ascultă știrea

Apartamentele vechi și noi din municipiul Cluj-Napoca au ajuns să aibă, în medie, prețuri foarte apropiate pe metru pătrat.
Cluj-Napoca este, în continuare, lider în clasamentul celor mai scumpe locuințe din România.
În luna aprilie 2025, în Cluj-Napoca, orașul cu cele mai mari prețuri medii din țară, diferențele între locuințele noi și cele vechi sunt aproape nesemnificative. O garsonieră într-un bloc nou este cu 280 de euro mai ieftină decât una dintr-un bloc vechi, un apartament nou cu două camere este cu 385 de euro mai ieftin comparativ cu unul vechi, iar în cazul apartamentelor cu trei camere diferența este de 525 de euro în minus pentru imobilele noi, potrivit unei plarforme imobiliare.
Apartamentele noi și vechi din Cluj la aproape aceleași prețuri
Prețul pe metru pătrat pentru apartamentele noi a fost de 3.114 euro (creștere de 16% față de aprilie 2024), aproape identic cu cel al locuințelor vechi (3.121 euro/mp, creștere de 17% față de aprlie 2024 și plus de 2% față de martie 2025), semn că în Cluj contează mai puțin anul construcției.
„În marile orașe, apartamentele vechi ajung adesea să fie mai scumpe decât cele noi, iar principalul factor care explică această diferență este localizarea. Locuințele vechi sunt situate, în general, în zone centrale sau bine conectate la infrastructura urbană, în timp ce construcțiile noi se dezvoltă preponderent la periferie, unde prețul terenului este mai redus. De exemplu, apartamentele vechi din zone ultracentrale pot avea prețuri mai mari per total, chiar dacă sunt mai mici ca suprafață sau mai puțin eficiente energetic. Astfel, diferențele de preț reflectă în mod direct poziționarea în oraș, un criteriu care continuă să influențeze semnificativ valoarea unei locuințe, indiferent de anul construcției sau nivelul dotărilor”, a declarat Monica Dudău, Head of Marketing Real Estate Europe, OLX Group.
Analiza citată arată că nu întotdeauna „nou” înseamnă „mai scump”. În orașe mari precum București, Iași sau Brașov, apartamentele din blocuri noi pot fi o alegere mai avantajoasă financiar decât cele vechi. În schimb, în orașele precum Craiova, Oradea sau Timișoara, locuințele vechi continuă să fie mai accesibile.