Autostrada Sebeş - Turda, făcută de mântuială

Autostrada Sebeş - Turda, făcută de mântuială
Un control inopinat al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) pe tronsonul de autostradă care va lega municipiile Sebeş (Alba) şi Turda (Cluj) a dezvăluit calitatea proastă a materialelor cu care se lucrează.

CNAIR a dispus mai multe acţiuni inopinate de control pe două viitoare autostrăzi, în urma cărora inspectorii au identificat neconformităţile. Cea mai recentă acţiune a fost efectuată pe şantierul lotului 3 al autostrăzii Lugoj – Deva, în urma apariţiei unei surpări a terasamentului pe o lungime de 70 m şi pe o lăţime de 11 m. Echipa de control de la faţa locului urmează să evalueze situaţia în vederea stabilirii cauzelor care au produs evenimentul şi să prezinte un raport.
 
„Până în prezent au fost desfăşurate acţiuni de control privind calitatea lucrărilor (echipe formate din specialişti ai CNAIR şi CESTRIN) pe şantierele autostrăzilor Lugoj - Deva şi Sebeş – Turda (A10). Principalele probleme identificate au fost calitatea slabă a materialelor, mobilizarea insuficientă a constructorilor şi calitatea neconformă a unora dintre lucrările executate.

Au fost emise rapoarte cu problemele constatate şi s-au dispus măsuri contractuale de remediere. CNAIR a adus cu această ocazie la cunoştinţa constructorilor şi consultanţilor că în cazul în care nu remediază rapid deficienţele, măsurile contractuale de penalizare pot merge până la rezilierea contractelor din culpa antreprenorilor. Acţiunile de control vor continua şi vor fi dispuse inclusiv în urma sesizărilor din partea cetăţenilor şi a presei”, a transmis conducerea instituţiei.

De ce întârzie lucrările la autostrăzi
 
„Pentru că toţi constructorii ştiu că nu se poate construi în termenul asumat, ei pornesc din start cu ideea că vor face claim-uri, adică vor solicita prelungiri de timp sau suplimentări de bani. Şi atunci când ei primesc un contract nu se apucă să construiască, se apucă să facă lista cu ce trebuie să ceară în plus”, spune Mihai Crăciun, Asociaţia Construim România, la Digi 24. La începutul anului, pretenţiile constructorilor treceau de 300 de milioane de euro.

"Vreau să văd constructori serioși care lucrează și își respectă termenele, care nu trag de timp căutând chichițe juridice prin care să solicite bani în plus. Celor de la CNAIR le cer să rezolve problemele de avize și autorizații și să nu mai aștepte să se rezolve de la sine. Vor exista penalități pentru cei care nu-și fac treaba, atât pentru antreprenori, cât și pentru beneficiar. Vreau să văd deopotrivă din partea ambelor părți colaborare și eficiență. Vreau să văd termene respectate”, a declarat ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, cu ocazia acestor controale. 

Mobilizare slabă pe loturile 1-2

La vizita din primăvară de pe şantierul lotului 1, Cuc a constatat mobilizarea foarte slabă a constructorului, motiv pentru care acesta a fost chemat la minister pentru discuţii. De asemenea existau probleme şi pe lotul 2, în timp ce derularea lucrărilor pe lotul 3 era mult mai avansată. Cu acea ocazie, inspectorii au luat probe din lotul 3.

Vizita a făcut parte din programul de inspecție a șantierelor pentru obiectivele de infrastructură de transport. Iniţial toate loturile de la A10 au avut ca termen de dare în folosinţă 2016, dar s-au produs întârzieri din cauza lipsei avizelor obligatorii pentru construire. Sebeş - Turda însumează 70 km şi va costa peste jumătate de miliard de euro, proiectul fiind împărţit în patru loturi.

Licitaţia pentru lucrările la lotul 1, de 17 km, ce porneşte de la intrarea pe autostradă în Sebeş până la Pârâul Iovului, a fost câştigată de asocierea Impresa Pizzarotti (Italia) şi Pomponio Construcţii, care va încasa 541,7 milioane de lei, fără taxa pe valoarea adăugată (TVA), iar lucrările pentru lotul 2, de 24,2 km, de la Pârâul Iovului până la intrarea în Aiud, de asocierea Aktor (Grecia) - Euroconstruct Trading 98 pentru 549,3 milioane de lei, fără TVA.
 
Acordul pentru lotul 3, cu o lungime de 12,4 km, de la intrarea în Aiud până la nodul de la Decea, a fost atribuit asocierii italiene Tirrena Scavi - Societa Italiana per Condotte d'Acqua şi are o valoare de 420,5 milioane de lei, fără TVA, iar al patrulea tronson, de 16,3 km, de la nodul Decea până în Turda, va fi construit de PORR Construct - PORR Bau (Austria) în baza unui contract de 470 de milioane de lei, fără TVA.

Comenteaza