Cartierele din Cluj-Napoca, depășite la prețul chiriei de o altă zonă din Transilvania. Cât cer proprietarii lunar

Cartierele din Cluj-Napoca, depășite la prețul chiriei de o altă zonă din Transilvania. Cât cer proprietarii lunar
| Foto: Arhiva

Dacă la prețul de vânzare al locuințelor din România, Cluj-Napoca nu are rival, în ceea ce privește chiria pentru apartamente, orașul de pe Someș are concurență serioasă și din Capitală și din alt oraș din Transilvania.

Dacă până nu de mult Cluj-Napoca și București erau principalii rivali pentru titlul de cel mai scump oraș din țară pentru chiriași, în prezent Clujul pare că bate pasul pe loc. Chiar și în acest context, chiriile s-au majorat cu aproape 30% într-un an în cartierul în care se solicită în prezent cele mai mari chirii, potriviti unei platforme de specialitate.

Cele mai scumpe/ieftine chirie din Cluj-Napoca

Interesul clujenilor pentru locuințele disponibile la închiriere a crescut considerabil în primul trimestru, dacă ne raportăm la situația înregistrată în același interval al anului trecut. Cererea s-a intensificat atât în cazul proprietăților vechi, cât și în cazul celor noi, un avans mai puternic fiind observat atunci când vorbim despre acestea din urmă.

Oferta se menține la începutul anului la un nivel mai scăzut față de cel aferent trimestrului I 2024, în ciuda avansului considerabil întâlnit în ritm trimestrial. Aproximativ 5.790 de locuințe au fost listate la închiriere în primele trei luni ale acestui an pe Imobiliare.ro, dintre care doar 10% au fost proprietăți noi, finalizate în ultimii cinci ani. 

La nivelul orașului, garsonierele pot fi închiriate cu un preț mediu de 360 euro/lună, iar apartamentele cu 2 camere cu 550 euro/lună. Pentru închirierea unui apartament cu 3 camere ai nevoie de un buget mediu de 700 euro/lună, potrivit imobiliare.ro.

Cea mai scumpă zonă din Cluj-Napoca a fost, la începutul acestui an, Borhanci. Chiria medie solicitată de proprietari celor care au dorit să se mute într-un apartament aflat aici a ajuns la 900 euro/lună. În acest cartier au putut fi observate creșteri accelerate ale prețurilor în ultimul an, analiza locuințelor intrate în piață indicând un avans cu aproape 30% la nivelul chiriilor solicitate de către proprietari.

Clujenii care vor să achite lunar sume cât mai mici își pot începe căutările în cartierul Mănăștur. Aici, bugetul mediu necesar închirierii unui apartament este de 500 euro/lună.

Cluj-Napoca, întrecut la prețul chiriilor de o altă zonă din Transilvania

Calea Poienii din Brașov ajunge una dintre cele mai scumpe zone din țarăpentru chiriași, depășind cu mult sumele solicitate în cartierul clujean unde se plătesc cele mai piperate chirii;

Cea mai scumpă zonă din oraș, Calea Poienii, depășește în materie de prețuri cea mai scumpă zonă din Cluj-Napoca. Chiria medie solicitată brașovenilor pentru un apartament este de 1.000 euro/lună, cu 100 de euro mai mare față de cea aferentă cartierului Borhanci din Cluj-Napoca.

Față de Cluj-Napoca, Brașovul are apartamete de tip studio cu doar 10 euro mai ieftine în medie (350 euro/lună). 

Capitala depășește și ea Clujul la prețul chirilor în anumite zone. Locuințele de tip studio sunt la egalitate de prț în abele orașe, în timp ce, apartamentele cu două camere sunt mai scumpe, în medie cu 40 de euro în București, cele cu trei camere cu 150 de euro, iar zonele cele mai scumpe din Capitală: Primăverii și Aviatorilor-Kiseleff sunt mult mai costisitoare decât cartierele de top din Cluj-Napoca.

„În orașe precum București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași sau Brașov, activitatea pe piața chiriilor se menține la un nivel ridicat, impulsionată de cererea constantă. Accesul mai dificil la creditare a prelungit durata medie a perioadei de închiriere, în timp ce preferințele chiriașilor s-au rafinat pe măsură ce a evoluat și oferta: se caută apartamente moderne, bine localizate, complet utilate, cu spații flexibile pentru muncă de acasă”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing imobiliare.ro.

„De cealaltă parte, oferta rămâne insuficientă, iar diferențele între zone devin tot mai vizibile – zonele centrale și cartierele bine conectate atrag cele mai mari chirii, în timp ce periferia rămâne accesibilă, dar mai puțin căutată”, a mai adăugat el.

Comenteaza