Ce tronsoane de autostradă s-ar putea inaugura în 2023/ Situația pe A3, lotul Nădășelu-Zimbor

Ce tronsoane de autostradă s-ar putea inaugura în 2023/ Situația pe A3, lotul Nădășelu-Zimbor
| Foto: Facebook/API

România ar putea inaugura anul acesta 100 de kilometri de Autostradă/Drum Expres.

Se lucrează pe mai multe autostrăzi și drumuri expres și planurile pentru următoarele 12 luni sunt de a se finaliza 100 de kilometri de drum.

Iată, însă care este situația în teren - constructorii turci vor termina garantat în 2023 lucrările pe trei loturi de autostradă cu o lungime de 48 kilometri (A0 și A3 - Autostrada Transilvania), iar UMB, cel mai puternic drumar din România va încheia lucrările pe 32 de kilometri pe Drumul Expres Craiova-Pitești, potrivit unei analize Economedia.

Pe lângă lotul 3, Slatina - Colonești, UMB ar putea finaliza un tronson de 10 kilometri pe A 0 între DN 1 și A3 și, teoretic alți 30 de kilometri pe Autostrada Transilvania unde șantierul dintre Nădășelu și Zimbor este avansat, aproape 50 %. Pentru alți 11 kilometri de Drum Expres dintre Galați și Brăila șansele de finalizare au scăzut mult, viaductul peste Siret nefiind început. Un alt șantier care se apropie de 50 % și cu mobilizare exemplară este Drumul Expres Oradea-Autostrada Transilvania, (13 kilometri profil de drum rapid).

Totodată, Podul peste Dunăre de la Brăila ar putea fi deschis în această vară cu o parte a drumurilor de legătură.

Situația la zi loturilor de Autostradă și Drum Expres cu inaugurare garantată/așteptată: 

-34 km. Loturile 1 și 2 Pe Autostrada București Sud (Constructor Alsim Alarko -Turcia, execuție 55/70 %)

-32 km. Lot 3 Drum Expres Craiova-Pitești (Constructor UMB, 60 % execuție și o soluție de descărcare temporară)

-14 km. Lot Nurol Autostrada Transilvania, pe tronsonul Nușfalău – Suplacu de Barcău (stadiu fizic 70 %)

-10/19 kilometri Autostrada București Nord (constructor UMB, tronson DN 1-A3, 20 % pe întreg proiectul de 21 km. cu descărcare temporară)

-13 kilometri Drum Expres Oradea-Autostrada Transilvania (Strabag-Austria, peste 40 %)

Totodată, UMB ar putea finaliza loturile 1 și 4 la Buzău și Focșani, dar lucrările sunt de-abia la început.

Pe lângă Podul de la Brăila, CNAIR urmează să deschidă și Pasajele Berceni și Popești-Leordeni pe Centura București Sud.

Șanse teoretice pe A3, Nădășelu-Zimbor

Șansele de deschidere la sfârșitul anului 2023 sunt reduse pe lotul care leagă Clujul de Sălaj pe autostradă, deși UMB a reușit o mobilizare foarte bună, aproape de 50% stadiu fizic de execuție. Termenul de finalizare a bucății de autostradă a fost prelungit pentru 2025.

Fără cei 30 de kilometri dintre Nădășelu și Zimbor, cei 100 de kilometri de autostradă și drum expres pe care i-a promis pentru 2023 ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu riscă să nu fie dați în trafic.

 

Comenteaza