Cetate spectaculoasă din Transilvania, restaurată cu fonduri europene

Cetate spectaculoasă din Transilvania, restaurată cu fonduri europene
| Foto: Cetatea de la Colțești FOTO Facebook/ Județul Alba

O cetate veche de 700 de ani din zona Apusenilor va fi restaurată cu bani care provin din fondurile alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). 

Cetatea Colțești din județul Alba are peste 700 de ani și este un punct de atracție în zona de sud a Apusenilor. Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a inclus Cetatea Colţeşti pe ruta cetăţilor, inclusă în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Prin ruta turistică dedicată cetăţilor se doreşte restaurarea a cinci cetăţi din România pentru a le promova într-un mod integrat cu alte cetăţi istorice în circuite care să atragă turiştii din ţară şi din străinătate. Se vor restaura Cetatea Sighişoara, cu lucrări de restaurare a zidurilor cetăţii, Cetatea dacică de la Sarmisegetuza, Cetatea Oradea, Cetatea Braşovului, Cetatea Nobiliară Colţeşti.

Primăria comunei Rimetea, pe teritoriul căreia se află monumentul istoric, a lansat o licitație în valoare de 9,63 de milioane de lei, fără TVA, (aproape două milioane de euro) prin care se dorește reabilitarea şi punerea în valoare a cetății, amenajarea drumului de acces și reabilitarea unui conac din satul Colțești, ca punct de informare turistică, transmite adevarul.ro

Potrivit caietului de sarcini, este nevoie de săpături arheologice sistematice în zonele de intervenție necercetate, respectiv în donjonul cetăţii de jos şi în zona de palat şi bastion a cetăţii de sus. Este nevoie de supraveghere arheologică pentru operaţiunile de săpături şi îndepărtare a resturilor de dărâmătură.

Va fi realizată și o aplicație pentru telefoane mobile care sa însoțească vizitatorii în sit, care va conține elemente 3D precum obiecte de patrimoniu, reconstituiri virtuale ale cetăţii, fragmente video narative și va funcționa ca un ghid virtual.

Distrusă în urmă cu 300 de ani

Cetatea de la Colţeşti a fost construită în jurul anilor 1296 de vice-voievodul Thorotzkay din Trascău, ca cetate locuibilă şi de refugiu. Azi se mai păstrează o bună parte din zidurile incintei şi cele două turnuri laterale. Pe turnul nordic, înalt de aproximativ 20 de metri, se păstrează o inscripţie care menţionează ca familia Thorotzkay a construit castelul în secolul al XIII-lea.

În anul 1470, cetatea a fost confiscată de regele Matia Corvin şi dată voievodului Transilvaniei. În 1510, a revenit nobililor de Trascău (Thorotzkay), iar în 1514 a fost devastată de ţăranii conduşi de Gheorghe Doja. Opunându-se anexării Transilvaniei de către Casa de Austria (Habsburg) în cadrul revoltei Curuţilor, familia nobililor de Trascău (Thorotzkay) a fost eliminată de pe scena istoriei, odată cu cetatea lor, distrusă în anul 1703 de către trupele imperiale austriece.

Citeşte mai mult despre activitățile ce vor fi derulate la Colţeşti AICI.

Comenteaza