Cluj-Napoca NU e de fapt cel mai scump oraș din țară. Vânzarea apartamentelor durează mai mult, iar lumea nu prea mai cumpără. „Și Timișoara a întrecut Clujul”

Cluj-Napoca NU e de fapt cel mai scump oraș din țară. Vânzarea apartamentelor durează mai mult, iar lumea nu prea mai cumpără. „Și Timișoara a întrecut Clujul”
cluj panorama

Deși are prețul mediu/mp cel mai mare, experții susțin că orașul Cluj-Napoca este, de fapt, artificial cel mai scump din România, iar în mod real, topul ar fi condus de București.

Capital Imobiliare, în colaborare cu ValorEasy, lansează „Piața imobiliară din Cluj-Napoca”. Prin acest studiu, ne propunem să aducem o contribuție importantă la transparența pieței prin furnizarea de informații din orașul Cluj-Napoca și împrejurimi. Datele se bazează, în cea mai mare parte, pe anunțurile de vânzare și închiriere publicate și verificate de brokerii Capital Imobiliare, în piețele din Cluj-Napoca, Florești, Baciu, Apahida, Dezmir și Feleacu, potrivit unui comunicat transmis ZIUA DE CLUJ.

Cosmin Lupan, fondator și manager general Capital Imobiliare: „E important să convingem oamenii din piață, mai ales pe cei ce evită agențiile, ca e mai simplu, mai sigur, mai economic și cu mai puțin stres, să efectueze o tranzacție imobiliară asistați de un broker, luând în considerare sumele implicate. Pentru a oferi însă un avantaj clienților noștri e important să facem modul în care funcționează piața cât mai transparent. „Piața imobiliară din Cluj-Napoca” este un pas important în această direcție.”

Dorel Niță, director executiv ValorEasy, evaluator autorizat: „Acest studiu este unic pentru orașul Cluj-Napoca și împrejurimi. Prin semnalarea evoluțiilor de piață în timp util, sperăm că vom face posibil pentru actorii pieței (vânzători, cumpărători, dezvoltatori, investitori, bănci) să răspundă rapid și informat la incertitudinile actuale.”

Mai puține apartamente vândute în Cluj, în T1 2022

Piața imobiliară clujeană a cunoscut o stagnare în ceea ce privește numărul de unități individuale vândute în primul trimestru din 2022, cu un număr de 4.500, în scădere cu -9% față de aceeași perioadă din 2021.

„Piața imobiliară din Cluj încetinește. La nivel național, anul trecut au fost vândute 70.000 de locuințe, iar în Cluj-Napoca, această creștere este nesemnificatică”, a spus Dorel Niță în cadrul unui workshop online.

Acesta mai afirmă faptul că se observă în continuare creșteri de preț, dar nu la fel de susținute precum în anii antriori. Tot el am mai amintit de fatul că Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) crescut scade valoare creditului pe care-l poate acorda banca, iar acesta ar putea fi un factor direct, care să determine această stagnare a pieței.

Clujul, tot cel mai scump din țară. Prețul apartamentelor a crescut mai mult decât salariul

Conform datelor colectate de ValorEasy, Cluj-Napoca ocupă prima poziție în topul prețurilor locuințelor la nivel național, cu un preț mediu de tranzacționare al apartamentelor existente în primele 3 luni din 2022 de 1.750 de euro pe metru pătrat util, o creștere de aproximativ 10% comparativ cu anul anterior. În Cluj-Napoca prețurile de vânzare ale apartamentelor s-au apreciat cu 80%, în termeni reali, în perioada 2015 - 2021, depășind creșterile câștigului salarial mediu real de 74%. Și în celelalte trei orașe mari analizate de ValorEasy (București, Iași și Timișoara) prețurile de vânzare s-au apreciat rapid, dar nu au depășit creșterile câștigului salarial. Clujul este orașul cu cea mai rapidă creștere economică din Uniunea Europeană, cu o creștere a PIB-ului de 4,5 ori în 20 de ani. Această dezvoltare accelerată a influențat nu doar nivelul veniturilor clujenilor, ci și piața imobiliară, mai arată raportul.

Pe de altă parte, deficitul de oferte la vânzare a condus din nou la majorări semnificative ale prețului solicitat (prețul cerut de vânzător care poate fi considerat prețul inițial pentru negocieri, dar nu este neapărat prețul tranzacționat). În primul trimestru din 2022, apartamentele la vânzare din Cluj-Napoca aflate în portofoliul Capital Imobiliare au avut prețul mediu cerut de 2.160 de euro pe metru pătrat, un avans anual de aproape 14%, iar pe piața secundară (apartamente vechi și/sau care nu sunt vândute de dezvoltator, ci de proprietar), prețul mediu de tranzacționare a fost de 1.840 de euro.

O treime din locuințele vândute în Cluj sunt luate prin credite ipotecare, iar piața secundară reprezintă 75% din oraș.

Bucureștiul, „cel mai scump oraș din România, în realitate”, nu Clujul

Cosmin Lupan și Dorel Niță sunt de părere că, de fapt, Bucureștiul este cel mai scump oraș din România, raportat la prețul mediu/mp.

„În Cluj-Napoca nu se calculează zonele limitrofe, cum ar fi Baciu etc, însă în București da, iar acelea sunt mai ieftine, iar asta, în mod evident scade media/mp. Clujul este doar artificial pe primul loc. Dacă ar fi să calculăm și Bucureștiul fără acele zone limitrofe mai ieftine, Capitala este cel mai scump oraș din România/mp la modul real”, susține Cosmin Lupan.

În județul Cluj, ritmul tranzacțiilor și-a încetinit creșterea în 2021 și a intrat pe scădere în 2022

La nivel național, 2021 a fost anul cu cea mai intensă activitate de tranzacționare din ultimii 5 ani (cererea  a depășit 180.000 de unități individuale vândute la nivel național, o creștere anuală de 49%). Cu toate acestea, pe tot parcursul lui 2021 au fost vândute în județul CLUJ un număr de 12.131 unități individuale. Această cifră marchează un avans anual de 13%, echivalentul a 1.381 unități individuale. Comparând datele istorice publicate de ANCPI începând cu anul 2017, cele mai multe unități au fost vândute în 2017, un total de 14.298, și cele mai puține în 2019, 8.280 de unități individuale.

Totodată, 2.857 unități individuale au fost vândute în primul trimestru din acest an, conform datelor publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Volumul unităților vândute este cu 128 mai mic față de 2021, scădere de 4%.

Și Timișoara a întrecut Clujul

Orașul de pe Bega s-a clasat mai bine în ceea ce privește numărul de apartamente vândute în ultimul an, cu o creștere de 7%, față de Cluj-Napoca - 6%. Cei doi experți sunt de părere că prețul/mp în Cluj nu va scădea, iar prețurile de tranzacționare se vor stabiliza.

„Poate lumea o să înțeleagă că e mia bine să stai în chirie decât să iei credit. Dacă până acum doi ani, rata pentru același tip de apartament, era egală cu prețul chiriei, acum e triplu”, susține Cosmin Lupan

Tot el mai adaugă faptul că apartamentele din Cluj-Napoca se vând acum mai greu, iar în medie, procesul durează între 70-100 zile.

Cele mai scumpe și cele mai ieftine zone din Cluj

Cluj-Napoca NUe de fapt cel mai scump oraș din țară. Vânzarea apartamentelor durează mai mult, iar lumea nu prea mai cumpără. „ Și Timișoara a întrecu

Potrivit raportului celor de la Capital Imobiliare, cele mai scumpe apartamente pe mp se regăsesc în zona centrală, semicentrală, Horea, Gară, Hașdeu, Piața Mihai Viteazul, cu o medie de 2.600 eur./mp. Iar cele mai ieftine, în zonele limitrofe precum Baciu sau Dâmbul Rotund, cu 1.750 de euro/mp.

Comenteaza