Clujul, în topul noilor locuințe programate în acest an

Clujul, în topul noilor locuințe programate în acest an
Multe ansambluri rezidențiale sunt programate în centrul Clujului

Județul Cluj se poziționează între primele zone din România ca număr de locuințe programate să se construiască în 2021. 

24.000 de locuințe sunt în acest moment în construcție în București și împrejurimi, iar dezvoltări semnificative ar urma să înregistreze și principalele piețe rezidențiale regionale din România, precum Constanța, Brașov, Cluj-Napoca, potrivit Profit. Rezultatul urmează să depindă de gradul cu care dezvoltatorii își vor menține ritmurile actuale de dezvoltare și de ușurința cu care vor fi întocmite procesele de predare a lucrărilor.

”Contextul general dificil prin care trecem a avut un impact limitat asupra pieței rezidențiale, care a rezistat foarte bine șocului produs de efectele macroeconomice ale pandemiei. S-au înregistrat creșteri ale tranzacțiilor în toate marile orașe, iar accesibilitatea achiziționării unei locuințe a ajuns la cel mai bun nivel din istoria recentă. Ne aflăm într-un moment mai bun comparativ cu cel în care eram acum un an. 2021 are deci premisele pentru înregistrarea unor noi rezultate bune”, spune Andrei Sârbu, CEO al agenției SVN Romania.

Oferta nouă de locuințe din 2021 va înregistra schimbări nesemnificative comparativ cu 2020. Cea mai mare pondere de unități care vor fi finalizate în acest an în capitală și împrejurimi, 55,2%, se adresează segmentului mass market, caracterizat prin proiecte amplasate în marile cartiere sau în zone mărginașe (până la 1.300 euro/mp), urmare de middle market (până la 2.000 euro/mp) și premium/lux (peste 2.000 euro/mp).

În ianuarie 2021 erau necesare 99 de salarii medii pe economie la nivel național pentru achiziționarea unui apartament nou cu două camere în București (50 mp suprafață utilă sau o perioadă de 8,3 ani, comparativ cu 393 de salarii medii sau 33 de ani). Totuși, salariul mediu din București este cu o treime mai ridicat comparativ cu media națională.

Comenteaza