Clusterul Cluj IT va înghiţi milioane de euro până să conceapă proiectele. Cum va face Clujul Google Wallet-ul de România

Clusterul Cluj IT va înghiţi milioane de euro până să conceapă proiectele. Cum va face Clujul Google Wallet-ul de România
Clusterul Cluj IT, ale cărui acte constitutive se semnează în aceste zile, se va concentra pe tehnologii mobile, navigaţii şi aplicaţii în domeniul sănătăţii. "Vom face un fel de Google Wallet de România", spune iniţiatorul clusterului, Marcel Borodi.

Organizaţia va depune până în ianuarie setul de proiecte pentru finanţare de clustere, iar Borodi spune că până atunci membrii asociaţiei - peste 30, între care şi universităţile clujene - trebuie să bugeteze sume consistente pentru funcţionarea acestuia.

"Depindem de o prefinanţare a membrilor, vorbim de milioane de euro, pe care companiile trebuie să le pună la dispoziţie, şi eventual după aceea să recupereze banii", spune el. În plus, spune Borodi, 2012 "nu e o perioadă simplă, în care să investeşti uşor sume consistente; fiecare va decide indvidual suma, şi cât şi în ce va investi".

Odată asigurată finanţarea pentru funcţionare, clusterul se va putea concentra pe dezvoltarea de proiecte consistente. "Ne interesează partea de mobilitate - tehnologiile mobile, navigaţie şi aplicaţii în sănătate", spune Borodi.


"Credem că zona de aplicaţii pentru device-uri mobile şi diverşi prestatori de servicii se va maturiza foarte mult. Oamenii vor putea plăti de pe mobil orice, nu mai ai nevoie să mergi la ghişeul bancar. multe aplicaţii sunt deja mpleentate", arată el. "Va fi un fel de Google Wallet de România".

Asociaţia Cluj IT va avea sediul social în parcul industrial Tetarom I din Cluj-Napoca, de pe strada Tăietura Turcului. Consiliul Judeţean, acţionarul majoritar al societăţii Tetarom SA, a intrat în asociaţie ieri, după o şedinţă extraordinară a forului deliberativ. În ce priveşte sediul efectiv unde ar urma să funcţioneze clusterul, acesta nu a fost încă stabilit, din lipsă de variante. Borodi dă exemplul mai multor companii de IT din Cluj nevoite să funcţioneze în mai multe sedii, din cauza lipsei spaţiilor de birouri.

Google Wallet este o aplicaţie pentru telefoane mobile, cu care pot fi făcute plăţi contactless. Aplicaţia e disponibilă însă, deocamdată, doar în Statele Unite. Pentru a face o plată, telefonul trebuie doar apropiat de un dispozitiv care să recunoască aplicaţia. Vezi mai jos cum funcţionează

Comenteaza