Companiile care au investit în Cluj măresc numărul noilor locuințe ridicate în oraș

Companiile care au investit în Cluj măresc numărul noilor locuințe ridicate în oraș

Zona Clujului este printre cele mai dinamice din România la locuințele finalizate, numărul lor fiind cel puțin dublu în ultimii cinci ani. Investițiile nou atrase în oraș au avut un impact semnificativ asupra construirii de apartamente.

În Sibiu, Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov şi Iaşi numărul de locuinţe noi finalizate în 2018 este cel puţin dublu faţă de acum cinci ani, conform unui studiu al agenției SVN Imobiliare. Printre cele mai mari pieţe rezidenţiale din țară se mai situează sunt Bucureşti – Ilfov, Constanţa şi Oradea.

În fiecare dintre cele mai mari pieţe rezidenţiale se livrează anual peste 1.000 de locuinţe. Craiova şi Galaţi reprezintă singurele oraşe cu peste 300.000 de locuitori în care nu se livrează încă 1.000 de noi locuinţe. Singurul oraş care trece de 10.000 de locuinţe noi anual este Bucureştiul.

35.000 de locuinţe au fost livrate anul trecut în cele mai mari opt pieţe rezidenţiale regionale din România, în creştere cu 18,5% comparativ cu 2017 şi dublu comparativ cu 2013. Cele mai mari creşteri raportat la 2013 au fost înregistrate în Sibiu, Cluj, Braşov, Iaşi şi Timişoara, unde noile investiţii atrase în ultimii şase ani au avut un cuvânt greu de spus asupra pieţei imobiliare.

În Sibiu, unde producătorii de componente auto în frunte cu Continental au extins puternic diviziile, în 2018 s-au livrat de cinci ori mai multe locuinţe noi faţă de 2013, intrarea în oraş dinspre Râmnicu Vâlcea fiind dominată de blocuri noi.

Rezultatul înregistrat în 2018 reprezintă un nou record absolut, acesta fiind mai ridicat cu 30% faţă de nivelul de 27.000 de locuinţe livrate în aceleaşi pieţe regionale în 2008, anul de vârf de dinaintea declanşării crizei economice.

 

Comenteaza