Cum arată ultima formă a „Ordonanței trenuleț”: Salarii înghețate, concediu medical plătit doar 65% și mai puțini bani pentru partidele politice

Cum arată ultima formă a „Ordonanței trenuleț”: Salarii înghețate, concediu medical plătit doar 65% și mai puțini bani pentru partidele politice

Încă două noutăți intră pe lista posibilelor tăieri pregătite de Guvern pentru 2025.

Ultima formă a proiectului de OUG privind tăierile de fonduri bugetare în 2025, care va intra acum în negocierile din coaliția de guvernare și, zilele următoare, în consultări cu partenerii sociali, prevede, printre altele, plafonări de salarii și indemnizații pentru bugetari și înghețarea posturilor de la stat.

Unele restricții apar însă indicate pentru prima dată în spațiul public, relevă documentul obținut de profit.ro.

Conform sursei citate, este vorba de scăderea indemnizației de concediu medical de la 75% din salariu la 65% și scăderea sumelor primite de partidele politice.

Principalele prevederi ale „Ordonanței trenuleț”

Salariile, sporurile și alte beneficii acordate personalului din sectorul public se vor menține la nivelul lunii decembrie 2024.

Pensii speciale și indemnizații nu vor fi indexate cu rata inflației.

Limitarea cheltuielilor suplimentare: Nu se vor acorda premii, bonusuri sau vouchere de vacanță. Plata sumelor din hotărâri judecătorești va fi eșalonată pe mai mulți ani.

Reorganizare și reducerea posturilor: Se suspendă ocuparea posturilor vacante, cu excepția celor unice. Obligația reducerii cu 25% a numărului instituțiilor/structurilor subordonate.

Concediu medical, 65%: Cuantumul brut lunar al indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă se determină prin aplicarea procentului de 65% asupra bazei de calcul. În prezent este de 75%. Aceasta este indemnizația pentru boli considerate obișnuite. Indemnizația pentru afecțiuni grave, acum la 100%, nu se modifică. Mai puțini bani pentru partidele politice: Suma alocată anual partidelor politice de la bugetul de stat se reduce de la cel puțin 0,01% și de cel mult 0,04% din produsul intern brut la cel puțin 0,005% și de cel mult 0,01% din produsul intern brut.

Se urmărește reducerea deficitului bugetar sub 3% din PIB până în 2031.

Comenteaza