Daniel Metz, NTT Data România: „Tinerii să îndrăznească să viseze” / Ce salariu ar cere omul de afaceri dacă ar fi acum student

Daniel Metz, NTT Data România: „Tinerii să îndrăznească să viseze” / Ce salariu ar cere omul de afaceri dacă ar fi acum student
| Foto: NTT DATA Romania

Daniel Metz, președintele Consiliului de Administrație NTT DATA Romania și cadru didactic asociat la UBB, este de părere că educația are rol de „medicament" pentru problemele societății din România și afirmă că salariile din IT-ul clujean au oferit o alternativă celor care aveam planuri de a pleca din țară.

Daniel Metz este fondatorul EBS România, companie care a fost cumpărată în 2013 de către compania japoneză NTT DATA și care a devenit una dintre cele mai mari 7 companii IT din România.

Prezent în studioul televiziunii naționale cu ocazia Zilei Mondiale a Educației, acesta a vorbit despre HUB-ul în limba germană recent inaugurat la sediul NTT Data România de la Cluj-Napoca și destinat studenților de la Universitatea Babeș-Bolyai.

„Am creat direct în cadrul acestei companii (NTT Data Romania - n. red.) peste 2.000 de locuri de muncă și încă 1.000 în companii în care am fost acționar sau administrator și sunt mândru că în urma activității mele antrepenoriale sau manageriale au rămas peste 3.000 de locuri de muncă bine plătite”, a povestit Daniel Metz în emisiunea „Dincolo de alb și negru” la TVR.

Omul de afaceri a făcut în acest an un pas în spate în compania pe care a fondat-o și apoi a vândut-o statului japonez și s-a concentrat pe cariera academică. Daniel Metz este cadru didactic asociat la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, Departamentul de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor în Limba Germană, la Univesitatea Babeș-Bolyai și cadru didactic asociat la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu.

„Acum 21 de ani mi-am propus să construiesc o companie, un vehicul care să meargă în viitor, în care să aibă loc câți mai mulți tineri, care să se regăsească la noi și să nu plece din țară. Așa mi-am propus, ca după 20 de ani să predau cheile acestui vehicul generației care vine după mine, iar eu să mă retrag și să încerc să dau ceva înapoi societății prin activitățile mele didactice”, a mai spus Daniel Metz.

Acesta a vorbit despre cei 10 ani petrecuți în Germania în anii '90 și despre cariera de militar.

„Succesul meu se datorează în cea mai mare parte educației mele militare, faptului că de la 14 ani am intrat într-un sistem foarte riguros, unde presiunea performanței școlare a fost ridicată, la Liceul Militar de la Alba Iulia, actualul Colegiu Național de la Alba Iulia, pe urmă la Școala Militară de Ofițeri Activi „Nicolae Bălcescu”, care astăzi se numește Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, unde am urmat specialitatea Finanțe. 

M-am format ca om într-un context dificil și special, în vremurile dinainte de Revoluție, și întotdeaunea am considerat că succesul meu se datorează îndeosebi pregătirii școlare de care am beneficiat, acolo unde se formează suflete de oameni patrioți, care știu ceea ce înseamnă sentimentul de a fi mebrul acestei comunități mari a românilor, să ne respectăm originea și părinții”, își amintește Metz.

Care a fost primul loc de muncă al lui Daniel Metz în Germania

„Când am fost invitat la interviu pentru primul meu job în Germania, un domn care era în fața mea mi-a spus că dorește să lucreze cu mine și i-am spus că ma bucur foarte mult. Aveam 26-27 de ani. Se întâmpla în '91. L-a impresionat faptul că am fost ofițer, deaoarece și el a fost în Bundeswehr, Armata Germaniei. Faptul că am fost membru al Armatei Române a contat și peste hotare. Am avut șansa de a-mi continua cariera în domeniul financiar, am ajuns contabil șef într-o companie nemțească la puțin timp după ce am ajuns acolo. Practic, de mic mi-am dorit să devin contabil. Tatăl meu a fost contabil la un CAP din localitatea Păulești, județul Satu Mare”, își a spus Daniel Metz.

„Tinerii să îndrăznească să viseze”

Întrebat ce sfat le-ar da acesta tinerilor, acesta a spus că este important să îndrăznească să vizeze.

„Tinerilor le-aș spune să îndrăznească să viseze, pentru că este foarte important să aibă dreptul de a visa, pentru că, în România de azi, consider că visele pot fi împlinite. E momentul în care țara se află pe un parcurs foarte bun. Suntem în Uniunea Europeană, avem o umbrelă de securitate. Desigur, există și momente mai puțin plăcute”, a mai declarat Daniel Metz.

Daniel Metz a reușit să implementeze un program de studiu în limba germană în cadrul Facultății de Informatică a UBB.

„Acum vreo 10 ani, resimțem nevoia unei facultăți de informatică în limba germană în Cluj, mai ales cum am trăit atât de mulți ani în Germania. Numărul de clienți nemți era tot mai mare și își doreau specialiști care să cunoască limba. La UBB nu exista facultatea în limba germană și am reușit să conving niște companii de mare renume internațional, producătoare de autoturisme, să mergem spre UBB și să înființăm acest program de studii. Asta s-a petrecut acum 8 ani. Ieri am prelungit acest contract de parteneriat cu universitatea și l-am extins și asupra FSEGA. Am pregătit peste 600 de tineri în cadrul acestei facultăți, care au studiat informatica în limba germană. Le oferim acestor tineri locuri de muncă, aici în România”, a afirmat Metz.

Omul de afaceri consideră că educația este medicamentul suprem pentru bolile societății, „esența bunăstării noastre, astăzi, mâine și poimâine”.

„Am reușit să dau înapoi societății. Acum, eu contribui foarte mult la formarea următoarelor generații prin faptul că mă implic în activități didactice”, susține Daniel Metz.

Metz: „Salariile din IT au făcut din Cluj o alternativă reală pentru plecatul din țară"

Daniel Metz a vorbit și despre remunerația unui angajat din IT în Cluj.

„Ca un student normal, aș îndrăzni să cer un salariu de începător de peste 1.000 de euro net, în Cluj, în ziua de astăzi. După câțiva ani de experiență, cred că 1.500 de euro ar fi un salariu normal, iar după 10 ani de experiență profesională, cred că aș trece de 3.000 de euro. Salariile din IT au făcut din Cluj o alternativă reală pentru plecatul din țară, iar asta mă bucură foarte mult. Vom opri această hemoragie a tinerilor care pleacă din România atunci când fiecare salariu din țară va fi de cel puțin 1.000 de euro”, este de părere Metz.

„Noi, NTT-ul, am reușit să facem la Cluj un izvor de bunăstare pentru oameni tineri, care au ocazia să intre într-o competiție directă cu alți oameni din alte părți ale lumii. Virtualizarea și globalizarea au condus la o concurență internațională. Avem ocazia să luăm și noi o fellie din acel tort al bunăstării”, a mai spus Daniel Metz.

Ecosistemul IT din Cluj numără 300 de companii care sunt în competiție cu altele din întreaga lume.

Daniel Metz: „Fiecare om să fie mândru de meseria pe care știe să o facă”

„Trebuie să redăm meseriilor valoarea pe care o au în esență. În Germania, în reclame, medicii erau asociați cu strungarii, cu electricienii. Era o comunitate a specialiștilor. Acești oameni au o percepție elitistă. Trebuie să îi aducem în societate la adevărata lor valoare, ca oamenii cu meserii să fie apreciați la fel ca absolvenții de facultate. Fiecare om să fie mândru de meseria pe care știe să o facă”, a declarat Metz.

Fondtorul NTT Data România a observat că specialiștii precum constructorii, electricienii, instalatorii, câștigă din ce în ce mai mult și în România, iar cei plecați peste hotare încep să se reîntoarcă în țară.

Metz: „M-am întors în țară pentru că asta am simțit”

Daniel Metz a explicat de ce s-a întors în țară, deși o ducea bine în Germania.

„Aveam 180 de oameni în subordine, o funcție managerială, eram împlinit, nu aveam bătăi de cap, dar m-am întors în țară pentru că așa am simțit. Cred că, la un moment dat, locul unde ne-am născut ne tot cheamă”, a mărturisit acesta.

„În industria noastră, trăim într-o economie virtualizată, distribuită regional, geografic la nivelul întregii lumi. Avem ocazia să intrăm în competiție cu întreaga lume, iar în acest fel România va progresa”, este de părere Metz.

Acesta consideră că nu salariile din IT au crescut prețurile, ci faptul că a crescut bunăstarea.

„Mă bucur mult că am venit înapoi, aș repeta aceleași lucruri dacă aș avea același context și cred că nu aș schimba foarte multe lucruri. Privesc cu mândrie în urmă și cu încredere în viitor”, a conchis Daniel Metz.

Comenteaza