De unde vin angajatorii anului

De unde vin angajatorii anului
Companiile de servicii instalate la Cluj mişcă piaţa forţei de muncă în 2013. Alături de ele, în acest an vor fi căutaţi şi oameni pentru producţie, mai ales în fabricile din parcurile industriale.

Sectorul tehnologia informaţiei şi comunicaţii (ITC) va avea nevoie de mai mulţi angajaţi, continuă selecţia de personal pentru centrele de servicii, iar investitorii anunţaţi anul trecut vor avea impact pe piaţa forţei de muncă şi pentru sectorul producţiei, arată specialiştii în recrutări.

Cu recent inauguratul sediu al germanilor de la E.ON, segmentul centrelor de servicii se anunţă unul cu angajări şi în 2013. Acesta, axat pe servicii de contabilitate, avea la început de an 70 de angajaţi cu perspective de a încheia 2013 cu 200 de oameni. E.ON caută vorbitori de germană, maghiară, spaniolă, franceză. "Outsourcingul continuă creşterea în acest an, IT-ul creşte cu 10-20%, în ritm similar cu 2012. Faţă de anul trecut, noutatea ar fi creşterea numărului de locuri de muncă în domeniul producţiei, cu investitorii de la Bosch şi De'Longhi care au început angajările. Aşteptăm de asemenea şi alţi investitori în domeniu în lunile următoare", spune Ovidiu Vîlceanu, director executiv al Sales Consulting.

O altă companie din Germania, Bosch, care a început angajările de anul trecut pentru unitatea de la Jucu ce urmează să fie dată în folosinţă în 2013, va avea până la final de an 325 de angajaţi la Cluj. Italienii de la De'Longhi au recrutat deja în jur de 70 de persoane pentru unitatea amenajată în fosta hală Nokia din Tetarom III, potrivit informaţiilor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM). De asemenea, în parcurile private de la Dej, Turda şi Câmpia Turzii sunt aşteptaţi angajatori noi în acest an.

"Începutul de an nu e rău, dacă ne gândim că anul trecut eram într-o situaţie destul de neplăcută, când aveam anunţul plecării Nokia şi perspective nu foarte bune pentru 2012. Aşteptăm angajări de la Bosch, De'Longhi, chiar de la Battistero. Există o altă investiţie în pregătire la Gherla, în domeniul lemnului, unde va fi nevoie de 300 de angajaţi, iar la Dej există perspective pentru extinderea MG Tec Grup. În Câmpia Turzii ne pregătim pentru demararea proiectului nostru de întreprindere socială - vorbim de 250-300 de oameni (reîncadrarea în muncă a persoanelor disponibilizate de la combinatul Mechel, n. red.)", a menţionat Daniel Don, director al AJOFM.

Unul dintre marii angajatori ai anului este grupul american Emerson, care va avea nevoie de oameni în 2013, atât pentru procesele de producţie, cât şi pentru inginerie şi servicii financiare. În acest an, compania începe şantierul pentru extinderea campusului din Bulevardul Muncii. Emerson a depăşit numărul de 1.500 de angajaţi, iar grupul urmează să mai adauge alţi 500 de oameni la echipa de aici până la finalul anului.

Au crescut salariile şi şomajul
În judeţul Cluj, câştigul salarial mediu nominal brut realizat în septembrie 2012 a fost de 2.181 lei, iar cel net, de 1.588 lei, potrivit Direcţiei Regionale de Statistică. Salariul net s-a majorat cu 3,2% faţă de aceeaşi lună din 2011. Câştigul salarial brut realizat în septembrie 2011 era de 2.090 lei, iar cel net, de 1.515 lei. Numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lui septembrie 2012 a fost de 12.308, iar rata şomajului, calculată faţă de populaţia activă, reprezenta 3,6%, cu 0,2% mai mare faţă de cea din septembrie 2011. Din totalul şomerilor, 50,4% sunt femei şi 60,0% muncitori.

 

Comenteaza