Directorul Terapia despre situaţia Institutului Cantacuzino: „un dezastru din punct de vedere medical, economic și social"

Directorul Terapia despre situaţia Institutului Cantacuzino: „un dezastru din punct de vedere medical, economic și social
Directorul producătorului de medicamente Terapia Ranbaxy Cluj, Dragoş Damian, acuză că situaţia de la institutul de cercetare Cantacuzino, care funcţionează de 90 de ani şi care a dispus sistarea producţiei de vaccinuri, este „un dezastru din punct de vedere medical, economic și social".



Balanța financiară din 2009, ultima disponibilă, citată de Damian, arată că avea o cifră de afaceri de peste 60 milioane lei, un profit brut de trei milioane lei și aproximativ 1.100 de angajați. Acesta spune despre institut că este unul dintre cei 11 producători de vaccin antigripal din Europa și unul dintre primii șapte la nivel mondial, că sortiment de portofoliu.


„Întreruperea producției de vaccinuri reprezintă fără nici o urmă de îndoială un risc de siguranță națională", spune Damian. „Situația din prezent este apogeul unui lung șir de bâlbâieli administrative, manageriale și de finanțare. Refuz să cred că se pune problemă premeditarii pentru a satisface interese concurențiale, dar rezultatul este același. Institutul Cantacuzino a fost decompetitivizat încet dar sigur din cauza lipsei unei viziuni strategice de guvernare în ceea ce privește sănătatea în general și medicamentul, în acest caz particular", adaugă Damian. În consecinţă, România va deveni acum, în lipsa propriului institut, un importator de vaccinuri, la prețuri mai mari. „Aşa că cei care spun că populația nu trebuie să se îngrijoreze au probabil dreptate, dar cu ce cost și cu ce riscuri, în condițiile în care importatorii nu vor aduce vaccinurile?", se întreabă Damian.


Acesta oferă şi trei soluţii de redresare a institutului: „s-a propus în 2009 înființarea Companiei Farmaceutice Române în care companiile strategice din sănătate, aflate în patrimonial sau administrarea statului, să fuzioneze. Există un plan de redresare conceput împreună cu experții OMS în sănătate publică, care trebuie pus în execuție cu management privat. Lipsă fondurilor poate fi suplinită prin atragerea de fonduri europene din POS CCE", arată el.


„Personal consider această situație un dezastru din punct de vedere medical, economic și social. Sunt țări care fabrică vaccinuri și antibiotice în condiții de maximă securitate - inclusiv pază militarizată-, iar România pune parțial pe butuci un institut vechi de 90 de ani, întemeiat de unul dintre giganții medicinei secolului XX", conchide Damian.

Comenteaza