Giganţii informaticii trag la clădirea milionarilor

Giganţii informaticii trag la clădirea milionarilor
Americanii de la Hewlett-Packard şi-au deschis un centru de cercetare în Maestro Business Center după ce anul trecut IBM a amenajat un sediu în acelaşi imobil de birouri.

Grupul american Hewlett-Packard (HP), unul dintre cei mai mari vânzători de computere personale (PC) din lume, şi-a deschis primul său centru de dezvoltare din România, la etajele IV şi V ale clădirii de clasa A Maestro Business Center (MBC) din Cluj, având o ţintă de 200 de oameni până la finele acestui an. Sediul HP se află aproape de recent desfiinţatul centru similar al Nokia, de unde au fost concediaţi 130 de specialişti.

Cu ocazia vizitei la sediul de la Bucureşti al companiei a ambasadorului SUA, Mark Gitenstein, directorul general al HP România, Radu Enache, a precizat că noul centru de la Cluj va ajunge la 200 de specialişti până la finele lui 2012. "Soluţiile şi serviciile noastre dedicate industriei telecomunicaţiilor sau industriei financiar-bancare contribuie semnificativ la confirmarea leadership-ului tehnologic al HP şi demonstrează expertiza companiei la nivel de implementare locală. Mai mult, centrul nostru de cercetare şi dezvoltare din Cluj-Napoca, aflat în plin proces de extindere, este un furnizor important de soluţii inovatoare de software pentru clienţi HP din întreaga lume", a declarat Enache. HP România are 3.600 de angajaţi în Cluj, Timişoara, Braşov, Iaşi, Sibiu, Bacău, Suceava, Bucureşti.

Sediul de la Cluj a fost amplasat în clădirea MBC, aceeaşi unde anul trecut s-a instalat şi IBM. "Au fost mai multe schimbări în clădire în ultima vreme. Cei de la HP erau acolo, însă nu cu o echipă foarte mare. Un spaţiu mai mare a fost închiriat de compania Steelcase", spun surse din mediul de afaceri. Înfiinţat în 2007 de compania americană Opsware şi preluat ulterior de HP, centrul clujean a fost într-un proces continuu de recrutare. "Centrul de la Cluj are la bază conceptul de echipă extinsă, factor ce ne diferenţiază în comunitatea developerilor. Inginerii noştri dezvoltă direct, livrează şi întreţin produse software şi nu efectuează servicii de outsourcing (externalizare - n. red.)", conform conducerii companiei. HP Software a făcut recrutări atât pentru poziţii de începători, cât şi pentru seniorat, folosind iniţial serviciile agenţiei de resurse umane Manpower.

În prezent echipa HP Cluj cuprinde 120 de specialişti. Atât pe portalul HP, cât şi cel de recrutare BestJobs există poziţii pentru Java Developer. Cerinţele sunt studii superioare în informatică sau comunicaţii, cel puţin doi ani de experienţă în dezvoltarea de aplicaţii Java, limba engleză fluent, fără a fi oferit nici un detaliu despre pachetul salarial ori beneficii. "Salariile softiştilor de la HP Cluj nu erau prea nu ştiu ce, porneau de la 1.000 de euro, pentru cei cu 1-3 ani de experienţă, iar la Bucureşti erau duble", ne-a mărturisit un informatician clujean.

Centrul de afaceri multifuncţional MBC, clădire cotată la clasa A, se desfăşoară pe nouă etaje şi 10.000 mp pe Bd. 21 Decembrie, fiind controlat de oamenii de afaceri Dorel Goia şi Horia Ciorcilă, prin societatea Omniconstruct Cluj. Printre chiriaşi figurează companiile PricewaterhouseCoopers, Steelcase, BT Securities, TeraPlast, Cybercom Group, Magis, Axima Seitha sau BT Asset Management, iar în vara anului trecut a fost amenajat în MBC un sediu al International Business Machines (IBM), cu 10 angajaţi, care însă nu mai apare pe afişier.

Grupul HP, cu sediul la Palo Alto-California (SUA), este specializat în producerea de PC, laptopuri, servere, imprimante, programe informatice. În 2006 figura ca furnizorul global de tehnologii numărul unu, iar un an mai târziu, prima companie IT din istorie care a raportat venituri mai mari de 100 de miliarde de dolari. HP era cel mai mare vânzător de PC în 2007, conform companiilor de cercetare Gartner şi IDC, şi ocupa locul cinci în topul celor mai mari firme globale de producţie de software. În 2010, HP deţinea 32,6% din piaţa mondială de servere. Grupul a înregistrat anul trecut afaceri de 127 de miliarde de dolari.

Nokia a plecat

Conducerea companiei de comunicaţii Nokia a anunţat în aprilie 2011 că îşi va închide centrul de cercetare din clădirea Olimpia Business Center (OBC), de pe Calea Dorobanţilor din Cluj-Napoca, unde avea 120 de angajaţi. În vară, grupul a informat că va opri producţia şi la fabrica sa din comuna Jucu, unde lucrau 2.200 de oameni, în cadrul programului său de eficientizare şi reducere a costurilor. În schimb, sigla Nokia a fost menţinută pe OBC.

(D.E.)

 

Comenteaza