Video Încă o amânare pentru DEx de la Tureni? Directorul CNAIR a anunțat când ar putea fi dat în folosință/ Cum arată șantierul

Încă o amânare pentru DEx de la Tureni? Directorul CNAIR a anunțat când ar putea fi dat în folosință/ Cum arată șantierul
| Foto: captura video

Directorul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Cristian Pistol, a anunțat vineri că stadiul lucrărilor la Drumul Expres de la Cluj, care va asigura legătura dintre A3 și DN1, a ajuns la 85%.

Constructorii înregistrează un "avans semnificativ" pe șantierul drumului expres care va asigura legătura între DN1 și A3 (DEx4), spune directorul CNAIR Cristian Pistol.

Conform acestuia, Asocierea Dimex2000 – Obras – OPR – Autotehnorom – Con-A este bine mobilizată în șantier, iar lucrările au ajuns la un stadiu fizic de 85%.

Constructorii lucrează în șantier cu 380 de muncitori și 170 de utilaje și desfășoară în special lucrări la terasamente, de consolidări și lucrări de amenajare drenuri, rigole și șanțuri.

"Dacă ritmul se menține accelerat, lucrările vor putea fi finalizate în luna iunie a acestui an (2025)", transmite Pistol.

Termenul de finalizare pare să primească o nouă amânare, dacă luăm în considerare data avansată de Cristian Pistol. Asta pentru că, după ce termenul inițial din februarie a fost prelungit cu 90 de zile, la mijlocul lunii martie, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că Drumul Expres DEx4 Turda – Tureni trebuie finalizat până pe 17 mai 2025.

Șoferii urmăresc cu interes evoluția lucrărilor la noua conexiune cu Autostrada Transilvania, ai cărei lucrări au debutat în septembrie 2023, pentru că odată finalizată, aceasta va contribui la diminuarea traficului pe ruta Baciu – Cluj-Napoca – Bulevardul Muncii – Apahida, cât și pe cel dintre Gilău și Cluj-Napoca.

Drumul Expres de la Tureni are o lungime de 5 kilometri și include 7 poduri și viaducte, din care cel mai lung va fi la kilometrul 4 peste Valea Racilor, un viaduct cu 6 deschideri și o lungime totală de 258 de metri din care tablierul are 246 metri. Alți 10 kilometri reprezintă lungimea bretelelor de la nodurile A3 și DN 1 (bretelele vor avea două benzi).

Profilul este de drum expres cu o lățime a benzii de circulație de 3,5 metri, un acostament lat de 2,25 metri și spațiu median de 3 metri lățime unde se montează separatoarele de sens.

Contractul este finanțat prin Programul Transport 2021-2027 și are o valoare de 562,61 milioane de lei (fără TVA).

Comenteaza