News alert Video Mesajul dur al unui străin pentru proprietarii de locuinţe din Cluj: "Dacă continuaţi în acest ritm o să vă distrugeţi economia locală" + Preţurile chiriilor

Mesajul dur al unui străin pentru proprietarii de locuinţe din Cluj: "Dacă continuaţi în acest ritm o să vă distrugeţi economia locală" + Preţurile chiriilor

Cluj-Napoca are cele mai mari chirii din România. Preţurile explodează de la an la an, chiar şi cu 30% înainte de începerea noului an universitar. Uneori, în cazul străinilor, tarifele percepute sunt chiar şi duble. Această situaţie nu a fost însă trecută cu vederea. 

Grupurile de pe reţelele de socializare dedicate străinilor care locuiesc în Cluj-Napoca sunt bombardate cu mesaje de atenţionare privind anunţuri de chirii "nesimţite", iar un videoclip adresat studenţilor, străinilor, proprietarilor de apartamente și agenţilor imobiliari, creat de un fotograf din Marea Britanie, stabilit încă din 2013 în Cluj-Napoca, a devenit viral. "Dacă continuaţi în acest ritm o să vă distrugeţi economia locală, iar oamenii (nu doar străinii) o să plece din oraşul vostru", spune Aaron Roberts. 

 

"Preţurile chiriilor au crescut masiv, de la an la an, în Cluj-Napoca. Mulţi pun această situaţie pe seama studenţilor străini sau a celor care lucrează în IT, dar aceste lucruri nu sunt adevărate. Tinerii străini vin să studieze în Cluj pentru că nu îşi permit să o facă acasă, doar o mică parte a populaţiei lucrează în IT, iar salariile sunt considerabil mai mici decât în afara ţării. Deci preţurile "europene" cerute pe chirii nu se justifică", explică Aaron.

Acesta dă drept exemplu situaţia lui personală: lucrează în segmentul "customer service", iar în urmă cu patru ani plătea 200 de euro pentru 2 camere, într-o zonă bună a oraşului. Ulterior, s-a mutat la un apartament de 3 camere, care costa 300 de euro lunar, însă unde a fost nevoit să facă investiţii serioase pentru un trai decent - să zugrăvească, să repare patul, duşul. Anul următor a fost informat de către proprietar că preţul chiriei va creşte cu 70 de euro pe lună. "Pentru că aşa fac toţi", a fost explicaţia.

Britanicul s-a văzut nevoit să ia drumul Floreştiului pentru o chirie decentă, însă aventura a durat doar șase luni: "Cine spune că Floreştiul este în oraş, greşeşte amarnic. Înseamnă o oră de navetă, transportul public este jalnic şi nimeni nu doreşte să te viziteze. Am fost alungat din oraş de lăcomia proprietarilor de apartamente". Acum plăteşte 350 de euro pe 2 camere, în centrul oraşului: "fiindcă proprietarul a înţeles beneficiul unui chiriaş bun pe termen lung". 

Cât ar trebui să coste o chirie decentă în Cluj? 250-270 de euro pentru 2 camere, 320-350 de euro pentru 3 camere, şi 200 de euro pentru 1 cameră (dar o cameră dormitor, cu bucătăria într-o încăpere separată). "Chiriile cresc pentru că există investiţii majore în Cluj (Platinia - centru, Bună Ziua), iar oamenii suferă de un sindrom şi anume acela de a nu fi lăsat pe dinafară.

Apartamentele costă şi un sfert de milion de euro în exemplele de mai sus, dar sunt de lux. Însă nu e corect ca preţurile să crească pentru toată piaţa imobiliară. Am văzut apartamente în clădiri comuniste, pentru care se cerea 300-400 de euro pe lună, iar mobila era extrem de veche. Chiar şi mobila de la Ikea sau JYSK e ceva normal, nu un lux. Orice lucru mai vechi de anul 2000 trebuie înlocuit". 

Aaron Roberts are un mesaj dur pentru proprietarii de apartamente din Cluj-Napoca: "Nu spuneţi că doar pentru că străinii vin să locuiscă sau să studieze la Cluj e OK să închiriaţi la un preţ mare. Ei vin aici tocmai pentru că preţurile sunt mai mici decât acasă, unde nu îşi permit o viaţă normală. Dacă continuaţi să închiriaţi la preţ de Europa, ei o să plece.

Şi nu doar ei, ci şi românii. Dacă vă pleacă oamenii din oraş, economia locală o să fie afectată. În special afacerile locale - restaurante, magazine, puburi. Chiar şi IT-iştii. Dacă vor avea şansa să lucreze în străinătate, pe salarii mai mari, dar să plătească preţurile pe care le plătesc în Cluj pentru o chirie, vor pleca". Britanicul conchide că în maximum cinci ani piaţa imobiliară din Cluj-Napoca se va regla. 

Chiriile în Cluj-Napoca, în vara lui 2018 

Bugetul mediu necesar pentru închirierea unei garsoniere a ajuns la 250 euro/lună în vara acestui an, ceea ce marchează un avans considerabil față de media de 220 de euro consemnată în 2017. În cartierul Gheorgheni, însă, o garsonieră de 22 mp utili costă și 200 euro/lună.

Așteptările proprietarilor s-au majorat pe segmentul apartamentelor cu două camere, care au ajuns la un nivel de 380-390 euro/lună, față de 360 de euro în iunie anul trecut. În Mănăștur, o locuință bicamerală cu o suprafață de 50 mp utili are un preț cerut de 300 euro/lună.

O creștere semnificativă a avut loc în cazul locuințelor tricamerale, care au ajuns la o valoare medie de listare de 470 euro/lună în iunie, față de 445 de euro în urmă cu 12 luni. În Grigorescu, o unitate locativă mobilată, cu o suprafață de 61 mp, este disponibilă spre închiriere la un preț de 380 euro/lună.

Comenteaza