OMV vinde benzinărie după benzinărie, după colț stă MOL-ul lui Viktor Orbán
Tranzacție importantă pe piața energiei din Balcani. Colosul energetic OMV cu sediul la Viena și-a vândut benzinăriile din Slovenia pentru o sumă de 300 de milioane către compania maghiară MOL. Dar noutatea este că nu avem parte de ultima vânzare. De anul trecut se desfășoară un program de “dezinvestire”, care ar trebui să aducă înapoi companiei două miliarde de euro și să reducă rata crescută a datoriei ca parte a creșterii cotei Borealis în companie, anunță Der Standard, citat de afaceri.news.
După vânzarea rețelei de benzinării din Slovenia anunțată marți, compania națională austriacă de petrol mai este prezentă cu stații de benzină proprii doar în România, Moldova, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Bulgaria, Serbia, în plus față de Austria.
MOL-ul lui Orbán, pus pe cumpărături în regiune
Compania de uleiuri minerale și carburanți cu sediul la Budapesta plătește 301 milioane EUR pentru stațiile de alimentare OMV din Slovenia, o țară mică, cu doar 2 milioane de locuitori. În plus, MOL își asumă și obligații restante de leasing, astfel încât să se calculeze o valoare a companiei de 346 milioane de euro pentru OMV Slovenija.
Retragerea din afacerea benzinăriilor își urmează propria logică la OMV. Aceasta înseamnă că, în viitor, ei doresc să opereze numai stații de carburant care pot fi alimentate cu produse de la rafinăriile proprii, fără lanțuri logistice. În Germania, acest lucru nu mai era posibil și nici în Slovenia.
Petrobrazi, cheia păstrării stațiilor OMV din patru țări
Piețele din România, Bulgaria, Moldova și Serbia sunt alimentate cu produse de rafinăria Petrobrazi, care aparține filialei OMV Petrom. Restul piețelor pot fi relativ ușor susținute de rafinăria Schwechat, din suburbia Vienei.
Vânzarea rețelei de stații de alimentare din Slovenia face parte din strategia de renovare a vechiului OMV, care încă este dominat de afacerea cu petrol și gaze. Compania de stat suferă în prezent o transformare în afara ariei petrolului și gazului, urmărind diversificarea către mai multe substanțe chimice.
Cu această strategie, cel mai mare grup industrial din Austria reacționează nu în ultimul rând la schimbările climatice și la obiectivele internaționale de reducere a CO2 care au fost adoptate în legătură cu aceasta. În loc să ardă țițeiul, acesta trebuie rafinat și transformat în materiale plastice de înaltă calitate. În acest context, trebuie văzută numirea noului șef OMV, Alfred Stern, care a fost anterior șeful filialei de materiale plastice Borealis, la începutul lunii septembrie.
Ungurii de la MOL au plătit mai bine decât britanicii de la EG/Esso
Comparativ cu cel mai recent acord din Germania, cei peste 300 de milioane de euro obținuți de austrieci în Slovenia reprezintă un preț bun. Pentru aproximativ 40% din stațiile de benzină pe care le-a vândut în Germania, OMV a încasat aproximativ 60% din prețul oferit de unguri. Cumpărătorul benzinăriilor OMV din Bavaria și Baden-Württemberg este compania britanică de retail EG Group.
Compania cu sediul în Blackburn operează deja aproximativ 1.000 de benzinării marca Esso în Germania. Britanicii plătesc 485 milioane de euro pentru 285 stații de alimentare. Ca parte a acordului, EG Group își va asuma obligațiile restante de leasing. Aceasta are ca rezultat o valoare a companiei de 614 milioane de euro.
Încheierea vânzării în Germania este așteptată anul acesta, iar acordul din Slovenia ar trebui încheiat în 2022.
Program de dezinvestire
Când afacerea cu combustibili era încă în plină expansiune, OMV era reprezentată mult mai mult în Europa și, împreună cu Petrol Ofici, era chiar activă în partea asiatică a Turciei. Dar asta se întâmpla acum câțiva ani.
Acum, vânzarea stațiilor de alimentare din Slovenia face parte dintr-un program de dezinvestire pe scară largă în valoare de 2 miliarde de euro anunțat de șeful OMV Rainer Seele anul trecut. Un miliard dintre acestea au fost deja puse în aplicare. Printre acestea se numără vânzarea finalizată recent a pachetului de 51% din operatorul rețelei de gaz Gas Connect Austria către grupul de energie electrică Verbund. Valoarea tranzacției: 437 milioane de euro.
Afacerea cu îngrășăminte este, de asemenea, de vânzare, iar OMV va folosi banii pentru a-și reduce datoria netă, care a crescut brusc de la 36 la 75 la sută ca parte a creșterii de 3,8 miliarde de euro a pachetului Borealis.
Și afacerea cu îngrășăminte Borealis este acum la vânzare. Se subliniază faptul că acest lucru nu are dimensiunea critică pentru a putea continua să fie operat economic. În plus, aceasta nu se încadrează în activitatea de bază a OMV.
Filiala slovenă OMV nu este străină de MOL. Compania maghiară a deținut deja o participație de 7,75%. Pe lângă acest aspect, MOL operează în prezent 53 de stații de alimentare proprii în Slovenia.