Orașele care vor depăși Bucureștiul la birouri. Cine vine după Cluj, Timișoara și Iași

Orașele care vor depăși Bucureștiul la birouri. Cine vine după Cluj, Timișoara și Iași

Bucureştiul are 2,7 milioane mp de birouri moderne, iar diferenţa se restrânge între Bucureşti şi marile oraşe din ţară, care din punctul de vedere al suprafeţei totale de birouri moderne deţin 1 milion mp, a spus Mihnea Şerbănescu, general manager Cushman & Wakefield, la ZF Live.

„Pentru companiile care au nevoie de mână de lucru calificată şi educată, aceste oraşe sunt o soluţie foarte bună – avem centre universitare, oameni bine pregătiţi, decenţi în pretenţiile lor. Ei găsesc în aceste oraşe un mod de viaţă mult mai plăcut: spun că traficul nu este la fel de aglomerat ca în Bucureşti. Creşterea mai accentuată a oraşelor regionale vine şi din faptul că acolo companiile găsesc o resursă mai bună“.

În momentul de faţă angajaţii dictează mult din regulile jocului. Forţa de muncă bine calificată este din ce în ce mai greu de găsit. Piaţa de birouri se mulează nu în jurul companiilor care le ocupă, ci în jurul oamenilor din acele companii, iar de aici decurg câteva tendinţe: oraşele regionale Cluj, Timişoara, Iaşi, dar vin din urmă puternic Braşov, Constanţa, Oradea, Sibiu, care vor creşte mult mai repede decât Bucureştiul.

Piaţa din Bucureşti poate suporta dezvoltările accentuate din zona de construcţii. „Deşi pare că există un orizont de ofertă excesiv, până la urmă oferta se mulează cererii. Noi avem absorbţie de 200.000 mp pătraţi anual. Companiilor nu le place la Bucureşti infrastructura. Aici trebuie întrebat factorul politic care întârzie ce are de livrat pieţei. Din păcate, la noi întâi se dezvoltă pe căi de piaţă o zonă, şi abia apoi infrastructura vine uşor, uşor să acopere nişte goluri, dar nu este niciodată la zi“.

Comenteaza