Patronii din turism vor scutiri și amânări de taxe
- Scris de Ziua de Cluj
- 16 Mar 2020, 12:48
- Economie
- Ascultă știrea
Proprietarii unităților turistice solicită scutirea de la plata taxelor pe salarii, amânarea taxelor operatorilor, plata datoriilor statului către operatori.
Industria hoteluri-restaurante-catering este cea care resimte cel mai puternic efectele negative ale epidemiei cu coronavirus. Membrii organizațiilor patronale au constatat că 20% din cei 400.000 de angajați din turism ar putea rămâne fără locuri de muncă în cazul în care această situație va dura mai mult de o lună. Mai multe afaceri ar putea intra in insolvență sau ar putea da faliment.
Actorii principali din industria ospitalității au întocmit o listă de măsuri care ar menține pe linia de plutire business-urile din turism pe perioada epidemiei, când nu vor mai avea activitate. Cererile au fost discutate în cadrul celulei de criză cu secretarul de stat pentru turism, Răzvan Pârjol.
„Gradul de ocupare înregistrat de unitățile hoteliere din București în primele nouă zile din martie era de 41% față de 63,8% în aceeași perioadă a anului precedent. Asta însemnă o scădere de 34%. Tariful mediu s-a redus cu 13,7%, veniturile de cazare au scăzut în hotelurile din capitală în primele nouă zile ale lunii martie cu 43% față de același interval din 2019”, a declarat Călin Ile, președintele Federației Industriei Hoteliere din România.
„La agențiile de turism avem o scădere de 75% și nu a fost o scădere lentă, ci una abruptă și extrem de serioasă, care s-a petrecut într-o singură săptămână”, a menționat Dragoș Anastasiu, președintele Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane.
„Cifra de afaceri a restaurantelor a scăzut între 20 și 80%. Vorbim despre locațiile și evenimentele care se bazau în mare parte pe turiști sau pe angajații din clădirile de birouri. Situația este deosebit de gravă pentru operatori și gândul nostru este de a păstra forța de muncă”, a menționat Daniel Mischie, CEO al City Grill.
Ce propun patronatele
- Scutirea de la plata taxelor pe salarii pentru următoarele trei luni (martie, aprilie, mai), cu posibilitatea extinderii la șase luni în cazul prelungirii epidemiei.
- Amânarea plății taxelor operatorilor din turism aferente primului semestru din 2020 pentru o perioadă de șase luni fără penalizări și dobânzi. Măsura se referă atât la taxele locale (impozit pe clădire), cât și la taxele generale (TVA, impozit specific). E o formă de creditare cu dobândă zero a industriei turismului.
- Plata imediată a datoriilor statului către operatorii din turism. Măsura se referă la plata contribuțiilor aferente concediilor medicale de recuperare către angajator, la TVA de recuperat, precum și la plata facturilor de prestări servicii pe care diverse instituții ale statului le au de făcut către operatorii din turism.
- Asigurarea unui fond de urgență pentru finanțarea creditării operatorilor din turism prin susținerea dobânzilor din bugetul statului.