3.700 de apartamente vândute într-o lună la Cluj

3.700 de apartamente vândute într-o lună la Cluj

Cele mai mai multe vânzări de imobile din România în martie au fost perfectate la București (7.062), Ilfov (5.167) și Cluj (3.710), conform Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

La nivel național, luna trecută au fost vândute 58.713 imobile, potrivit bazei de date existente la ANCPI. Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare a fost cu 1.090 mai mare față de martie 2017.

Numărul ipotecilor a fost de 25.963, cu 4.736 mai mare, cele mai multe fiind înregistrate în capitală, Constanța și Timiș. Județele Gorj, Covasna și Sălaj stau cel mai prost atât la vânzări de imobile, cât și la ipoteci. Cele mai multe terenuri agricole s-au vândut în Timiș, Dolj și Arad.

Pentru sectorul imobiliar din România, anul 2017 a fost unul prolific, valoarea tranzacțiilor înregistrate depășind 1 miliard de euro, cu o creștere de 10% față de anul precedent, conform statisticilor companiei de audit PricewaterhouseCoopers.

Imobiliarii se adaptează noilor tehnologii sau dispar

“Din perspectivă tranzacțională, sectoarele cele mai dinamice au fost cel hotelier, urmat de retail și industrial. Companiile imobiliare și cele care activează în acest domeniu trebuie să-și schimbe modelul de business, în principal prin adoptarea de noi tehnologii și îmbinarea utilizării acestora pentru oferirea de noi produse.

Evoluțiile tehnologice și adaptarea lor la piața imobiliară sunt elemente care vor defini felul în care, pe viitor, se vor face afacerile în acest sector. Transformarea trebuie să fie cât mai rapidă deoarece nevoile clienților sunt în permanentă schimbare, iar companiile care nu vor fi în stare să se folosească de noile tehnologii și să-și schimbe modelul de afaceri riscă să iasă din afaceri”, spune Anda Rojanschi, partener la D&B David și Baias.

De la cărămidă și mortar, la soluții de reducere a costurilor

„Vedem o continuare a dezvoltării pieței imobiliare locale atât pe segmentul rezidențial, cât și pe cel al clădirilor de birouri, pe fondul contextului macroeconomic favorabil. Prețurile pe rezidențial au crescut constant, la fel și cererea, în ciuda majorării costurilor de finanțare. Observăm o schimbare valorică importantă de la pasiva componentă de tip "cărămidă și mortar" la o abordare mai dinamică și cu accent mai mare pe operațional.

Acest lucru e important pentru investitori - nevoiți să gestioneze riscul, dar care caută soluții inovatoare și eficiente din punctul de vedere al costului pentru a putea avea acces la expertiză operațională și inovare, sau vor trebui să suporte pierderile”, spune Francesca Postolache, partener în PwC România.

În ciuda ciclului târziu în care se află, piața imobiliară globală oferă investitorilor randamente bune și o perspectivă pozitivă la nivel mondial, potrivit raportului Emerging Trends in Real Estate, o analiză anuală care măsoară intențiile investitorilor la nivel global, realizat de către PwC și Urban Land Institute.

Vânzări de imobile (martie 2018):

  • București 7.062
  • Ilfov 5.167
  • Cluj 3.710

Noi ipoteci (martie 2018):

  • București 5.282
  • Constanța 4.986
  • Timiș 1.564

Vânzări terenuri agricole (martie 2018):

  • Timiș 1.093
  • Dolj 829
  • Arad 782

Sursa: ANCPI

Comenteaza