Producătorii de medicamente se răscoală din nou împotriva CNAS. Ce reproşează Damian

Producătorii de medicamente se răscoală din nou împotriva CNAS. Ce reproşează Damian
Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), asociaţie care reprezintă interesele principalilor investitori de resort prezenţi pe piaţa românească, cere autorităţilor recalcularea cuantumului taxei clawback pentru trimestrul IV 2012, pentru a elimina din baza de calcul cota de TVA aferentă valorii totale a vânzărilor de medicamente, respectând astfel decizia Curţii Constituţionale a României din 5 februarie.

"Este absolut necesar ca autorităţile să pună in practică decizia recentă a Curţii Constituţionale privind eliminarea cotei TVA din baza de calcul a taxei clawback", spune Dragoş Damian, preşedintele asociaţiei şi directorul fabricii de medicamente Terapia Ranbaxy Cluj. Acesta adaugă că asociaţia a cerut "în mod repetat" Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate clarificarea sumelor comunicate pentru trimestrul IV, dar nu a primit niciun raspuns edificator.

"Sumele comunicate pentru trimestrul IV/2012 sunt similare cu cele din trimestrul anterior şi corelate cu datele interne ale companiilor confirmă faptul că notificările transmise de CNAS continuă să includă valoarea TVA. Aceasta în condiţiile în care, în data de 5 februarie, Curtea Constituţională a decis că aplicarea taxei de clawback la o altă taxă este contrară prevederilor constituţionale referitoare la aşezarea justă a sarcinilor fiscale, motiv pentru care includerea TVA în valoarea totală a vânzărilor de medicamente în raport cu care se calculează clawback este neconstituţională", spune Damian. În consecinţă, adaugă acesta, interpretarea eronată a OUG 17/2012 obligă în continuare producătorii de medicamente generice să plătească un procent aplicat nu numai asupra preţului în sine al medicamentelor, ci şi asupra taxei pe valoarea adăugată aferentă preţului medicamentelor, "ceea ce echivalează cu un impozit la un alt impozit pe care companiile deja îl plătesc statului român".

APMGR a atras atentia în nenumarate rânduri asupra faptului că actuala formă a taxei clawback este "incorectă, nesustenabilă şi va duce la distrugerea industriei farmaceutice locale", cu efecte sociale grave, mai exact restricţionarea accesului pacienţilor la tratament farmaceutic cu preţuri accesibile.

Mai multe companii producătoare de medicamente generice au contestat în instanţă această contribuţie, invocând caracterul neconstituţional al modului în care este definită baza de calcul a taxei clawback: taxa se aplică producătorilor de medicamente, dar se calculează la preţul de raft, care include adaosurile farmaciilor, ale distribuitorilor şi valoarea TVA.

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România reprezintă principalele companii producătoare de medicamente generice din România: Actavis, AC Helcor, B. Braun Pharmaceuticals, Biofarm, Dr. Reddy's, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Glenmark Pharmaceuticals, Infomed Fluids, Krka, Labormed, Magistra CC, Medochemie, Sandoz, Terapia-Ranbaxy, Teva, Zentiva.

Companiile membre APMGR au capacităţi de producţie în Bucureşti, Baia Mare, Cluj Napoca, Constanţa, Târgu Mureş şi Timişoara unde se produc medicamente generice acoperind toate clasele terapeutice, de la produsele antireumatice şi antialergice pân la produse oncologice.

Comenteaza