Romsilva explică de ce nu a eliberat terenul pe un lot al A3: "Constructorul a solicitat amânarea exploatării"

Romsilva explică de ce nu a eliberat terenul pe un lot al A3: "Constructorul a solicitat amânarea exploatării"

Regia Națională a Pădurilor a venit cu precizări după ce a fost acuzată că ar fi provocat un blocaj pe șantierul unui sector al Autostărzii Transilvania, între Cluj și Sălaj.

Reacția Regiei Naționale a Pădurilor vine după ce în presă a apărut informația potrivit căreia Romsilva nu a finalizat eliberarea traseului pentru lotul de Autostradă Poarta Sălajului-Zimbor, unde lucrează constructorul român UMB, împiedicând, astfel, progresul constructorului pe acel sector de autostradă. Afirmația a fost făcută de Horațiu Cosma, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor în mandatul lui Cătălin Drulă. 

"Pe autostrada A3 Transilvania Cluj – Zalău finanțată din PNRR coaliția PSD-PNL nu a reușit să rezolve birocrația la un an de la debutul lucrărilor și riscă banii europeni. Pe sectorul Zimbor – Poarta Sălajului din județul Sălaj suprafețele împădurite au fost scoase din circuitul forestier la începutul acestui an, însă nici până astăzi Guvernul prin Romsilva nu a fost capabilă să elibereze amplasamentul. În consecință, constructorul român nu reușește să progreseze la nivelul demonstrat pe alte șantiere, iar stadiul fizic al șantierului publicat de Compania de Drumuri este abia la 12% pe un proiect început anul trecut." a afirmat Horațiu Cosma la finalul lunii trecute (vezi Umbrărescu, frânat de birocrație pe A3. Fost secretar de stat: "Ne condamnă să nu circulăm pe autostradă de la Cluj la Zalău în următorii 2 ani").

Iată ce spune Romsilva:

"În urma acuzațiilor lansate în spațiul public privind un presupus blocaj provocat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva în construirea unui sector al Autostrăzii A3, facem următoarele precizări:

Pentru realizarea obiectivului ”Autostrada Brașov – Tg. Mureș – Cluj – Oradea, Secțiunea 3B Mihăiești – Suplacu de Bacău”, a fost emisă H.G. nr. 141/2022 privind aprobarea scoaterii definitive din fondul forestier a unui teren forestier de 95,46 hectare.

În baza Ordinului nr. 1339/23.05.2022 al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Direcția Silvică Sălaj, prin Ocolul Silvic Almaș, a organizat lucrările de inventariere, marcare  și exploatare a masei lemnoase pe suprafața care face obiectul scoaterii definitive din fondul forestier, pentru realizarea obiectivului de investiții.

Masa lemnoasă a fost exploatată în regim de urgență, fiind constituite 13 partizi pentru suprafața de 18,73 hectare, fond forestier proprietatea publică a statului. Până la această dată, a fost exploatată masa lemnoasă pentru 12 dintre acestea, mai puțin cea din U.P. VI Sâmniai, parcelele 3A și 3D, deoarece, prin adresa 1908/01.08.2022, constructorul a solicitat amânarea procesului de exploatare până la finalizarea investigațiilor geotehnice, geologice și a corelării rezultatelor cu soluția prevăzută în proiectul tehnic de execuție al autostrăzii în zona km 13+100 – 14+100.

În data de 30 septembrie 2022, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a comunicat Direcției Silvice Sălaj, că investigațiile geotehnice și geologice au fost finalizate și, prin urmare, procesul poate fi reluat.

Având în vedere că la 30 septembrie 2022 a expirat contractul de vânzare a masei lemnoase pentru U.P. VI Sâmniai, parcelele 3A și 3D, a fost necesară reluarea procedurilor de licitație a masei lemnoase, licitația fiind organizată de către Direcția Silvică Sălaj în data de 16 noiembrie 2022.

Precizăm că, pentru realizarea obiectivului de investiții în cauză, Direcția Silvică Sălaj a luat toate măsurile necesare pentru eliberarea terenului destinat realizării investiției ”Autostrada Brașov – Tg. Mureș – Cluj – Oradea, Secțiunea 3B Mihăiești – Suplacu de Bacău”, iar acuzațiile lansate în spațiul public sunt nefondate", a transmis Regia Națională a Pădurilor - Romsilva.

Comenteaza