Sanofi: Până în 2030 11% dintre români vor avea diabet zaharat. Ce spune diabetologul Hâncu

Sanofi: Până în 2030 11% dintre români vor avea diabet zaharat. Ce spune diabetologul Hâncu
Diabetul zaharat este a cincea cauză de deces la nivel mondial şi reduce în medie speranţa de viaţă a persoanelor afectate cu 10%, comparativ cu persoanele sănătoase, arată o evidenţă a unui producător de medicamente. În România, peste 800.000 de persoane suferă de diabet zaharat iar federaţia estimează că până în 2030 numărul acestora va reprezenta aproape 11,1%4 din populaţie. Aproximativ 115.000 de pacienţi au inclusă în schema de tratament insulinoterapia.

 

„Obiectivul oricărui diabetolog este asigurarea unui management eficient al diabetului printr-un tratament uşor, pe care pacientul să-l poată respecta, evitând astfel posibilele complicaţii", spune profesorul Nicolae Hâncu, preşedinte onorific al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi membru de onoare al Academiei Române. "De multe ori pacientul devine propriul duşman, deoarece amână pe cât posibil trecerea la insulinoterapie, amânare ce afectează starea sa de sănătate". El adaugă că, "din fericire", astăzi pacienţii la dispoziţie un tratament care de zece ani schimbă istoria insulinoterapiei în România. Este vorba de insulina glargin, cea mai studiată insulină din lume.

Peste 7 milioane de persoane cu diabet zaharat din 120 de ţări se tratează astăzi cu insulina glargin, fiind cea mai prescrisă şi studiată insulină din lume, precizează un comunicat de presă al producătorului Sanofi. Insulina glargin asigură controlul glicemic pe parcursul întregii zile, printr-o singură administrare la 24 de ore, având risc scăzut de hipoglicemie. În România, insulina glargin aniversează anul acesta 10 ani de la lansare.

„Insulina glargin a adus în primul rând facilitate în controlul glicemic, oferind pacienţilor o mai bună calitate a vieţii", adaugă Hâncu. "Administrarea uşoară printr-un anumit dispozitiv, o dată pe zi, a condus la creşterea aderenţei la tratament a persoanelor insulinodependente. În al doilea rând, a contribuit la diminuarea hipoglicemiilor la pacienţi, în special a celor nocturne care erau adevărate coşmaruri pentru pacienţi şi familiile acestora. Avantajul terapeutic şi cel farmacoeconomic, alături de siguranţa dovedită în toţi aceşti ani, face din descoperirea insulinei glargin un moment istoric în diabetul zaharat".

Potrivit datelor Federaţiei Internaţionale de Diabet, numărul pacienţilor cu diabet din toată lumea este de 371 de milioane7. La fiecare 5 secunde o persoană este diagnosticată cu diabet şi la fiecare 10 secunde o alta moare din cauza acestei afecţiuni.

Comenteaza