La 1 septembrie se împlineşte un an de când taxa pe valoare adăugată la pâine a fost redusă la 9%. După analizarea impactului avut de această măsură, se va discuta şi despre o posibilă reducere a TVA-ului la carne.
„Nu vreau să fac promisiuni fără acoperire, vreau doar să spun că, în septembrie, după ce avem impactul la un an pe produsele de panificaţie, ne vedem cu toţi producătorii din industria cărnii şi vedem care este calendarul real, ca dânşii să-şi poate face şi un bussines plan, să ştie foarte clar ce investiţii fac", a declarat Ponta într-o conferinţă de presă.
TVA de 5% la carne, preţuri cu 15% mai mici
În Ungaria, TVA-ul la carnea de porc a scăzut de la 27% la 5% încă de la 1 ianuarie 2014. Patronatele din industria cărnii din România vor ca şi în cazul ţării noastre, TVA-ul la carne să fie tot de 5 %. În acest sens, au trimis o scrisoare deschisă către FMI.
Datorită evaziunii fiscale aflate la cote alarmante, statul pierde anual 450 de milioane de euro. În acelaşi timp, un TVA de 5% ar putea însemna o scădere a preţului la carne cu până la 15%, estimează Alex Jurconi, preşedintele Federației Naționale Pro Agro, citat de Agerpres. „În condițiile actuale, cu o taxă pe valoare adăugată la carne și preparate din carne de 24%, evaziunea fiscală este aproape jumătate din potențialul pieței. Concret, statul pierde peste 450 de milioane de euro în fiecare an, din cauza evaziunii fiscale în domeniu. Tocmai de aceea, prin reducerea TVA la 5%, ar avea de câștigat pe termen mediu și lung atât statul, cât și consumatorii finali, prin scăderea prețului la raft. Din analizele noastre, o diminuare a taxei pe valoare adăugată la carne și preparate din carne de la 24% la 5% ar putea determina scăderea prețurilor cu până la 15%", declară acesta.
Propunere: sistem de monitorizare a transporturilor de carne prin GPS
Deşi benefică pe termen lung, imediat după introducere, aplicarea acestei măsuri ar însemna o reducere a sumelor încasate din TVA la bugetul de stat. Pentru a diminua acest deficit, Jurconi propune implementarea unui sistem naţional de urmărire a transporturilor de carne: "Pentru a diminua acest ecart, propunem autorităților implementarea a două soluții de bază. Prima se referă la implementarea unui sistem național de urmărire a transporturilor rutiere, în scopul monitorizării potențialelor fraude fiscale. Această urmărire s-ar putea realiza prin intermediul unui sistem GPS montat pe vehiculul care transportă marfa - soluție adoptată deja de Germania și Spania. A doua soluție vizează obținerea unor împrumuturi, eventual prin emiterea de obligațiuni care ar putea fi achiziționate chiar de consumatorii finali - aceștia dorind în mod clar să beneficieze de produse mai ieftine și de calitate".
Legumele şi fructele ar putea avea şi ele TVA redus
Pe lângă carne, reducerea la TVA s-ar putea aplica şi la Legume, fructe, produse tradiţionale şi bio, a mai precizat prim-ministrul ţării, citat de Mediafax. „Pe baza acestui experiment fericit (cu reducerea TVA la pâine - n.r.), din septembrie putem să trecem la următoarele grade, care înseamnă legume şi fructe, produse tradiţionale şi bio şi după aceea producţia de carne, care va avea un impact pe buget mai mare decât la celelalte produse".
Teodora Demian