Un nou capitol în expansiunea tehnologică: AROBS atrage 28,7 milioane euro și BERD devine acționar minoritar

Un nou capitol în expansiunea tehnologică: AROBS atrage 28,7 milioane euro și BERD devine acționar minoritar
| Foto: admiral markets

AROBS Transilvania Software, o companie de tehnologie listată la Bursa de Valori București (BVB), a încheiat recent cea mai mare operațiune de majorare de capital social din sectorul tehnologic din România. Prin această tranzacție, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a devenit acționar minoritar.

Operațiunea de majorare de capital a AROBS a atras 28,7 milioane de euro, desfășurându-se în două etape: prima etapă a implicat subscrierea acționarilor existenți pe baza drepturilor de preferință, iar cea de-a doua etapă a inclus participarea noilor investitori instituționali locali și internaționali în cadrul unui plasament privat. Prețul final pe acțiune a fost stabilit la 0,82 lei.

Interesul ridicat al investitorilor instituționali a dus la suplimentarea ofertei cu acțiuni existente. În total, au fost vândute 174.258.721 de acțiuni noi, împreună cu 56.546.000 de acțiuni existente, oferite de acționarul majoritar, Voicu Oprean, atât direct cât și prin intermediul Cabrio Investments. Această suplimentare a fost realizată pentru a crește free-float-ul companiei, scrie Profit.ro.

Operațiunea a atras opt investitori instituționali, care au subscris peste 96% din acțiunile oferite, marcând astfel cea mai mare majorare de capital pentru o companie publică din sectorul IT din România și prima în care majoritatea semnificativă a capitalului a fost subscrisă de investitori instituționali.

Voicu Oprean deține acum direct 50,6329% din capitalul social al companiei. Fondurile obținute vor sprijini strategia de creștere a AROBS, prin achiziții de noi companii și dezvoltare organică. Compania analizează în prezent mai multe ținte de achiziție, cu o cifră de afaceri totală de aproximativ 18,4 milioane de euro și o marjă EBITDA estimată în linie cu cea a grupului.

Țintele de achiziție operează în domenii precum servicii software, produse de management al flotelor și soluții de business, vizând piețe din România, Germania, Austria, Elveția, Turcia, Marea Britanie și Serbia.

Aceasta este a doua majorare de capital realizată de AROBS la BVB și prima după transferul acțiunilor sale pe Piața Principală în septembrie 2023. Prima operațiune, din octombrie 2021, a atras aproximativ 15 milioane de euro, majoritatea fiind investitori de retail, și a permis companiei să efectueze zece achiziții până în prezent.

Voicu Oprean, fondator și CEO al AROBS, a declarat: „Suntem încântați de succesul acestei majorări de capital, care ne permite să continuăm strategia noastră ambițioasă de creștere prin M&A și expansiune internațională. Interesul ridicat al investitorilor instituționali demonstrează încrederea acestora în viziunea noastră și capacitatea de a dezvolta și consolida poziția AROBS pe piețele globale. Fondurile atrase vor sprijini investițiile noastre în cercetare și dezvoltare, introducând soluții inovatoare care să îmbunătățească eficiența și să stimuleze creșterea afacerilor noastre", potrivit sursei citate.

AROBS este determinată să valorifice oportunitățile oferite de noile tehnologii emergente și parteneriatele strategice globale, având încredere că, prin sprijinul investitorilor, va continua să crească și să inoveze, aducând valoare adăugată pieței.

Comenteaza