Există viaţă după Walter?

Există viaţă după Walter?
Mulţi spun că descinderea procurorilor e ultimul cui în coşciugul Universităţii. Greşit! E momentul acţiunii, nu al bârfelor şi al cântecelor de jale.

Ştirea a căzut ca o ghilotină pe eşafodul fragil al negocierilor pentru vânzarea Universităţii Cluj. Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a percheziţionat miercuri sediile cluburilor Universitatea Cluj şi Petrolul. Speţa o ştie orice microbist. Nu trebuie să fii absolvent de Drept, ca să ţi se pară dubios modul în care 15 jucători au fost livraţi, cu titlu gratuit, de "U" formaţiei din Ploieşti. Am mai scris despre cooperativa tip matrioska ce a răsărit în campionat, cu permisiunea conducătorilor primei ligi. Ridici capacul galben-albastru, apare Florian Walter! Iei şi capacul alb-negru, şi-l întâlneşti tot pe Walter!. Bombăni ceva printre dinţi şi dai la o parte şi următorul acoperiş. Hopa! Aici e Gigi Becali hăhăind victorios.

A apărut imediat teoria conspiraţiei, întreţinută de un Florian Walter suspect de afabil. "Toţi vor ca Universitatea să dispară", a avertizat Walter. Aici, prin "toţi" citiţi CFR. Ştim că Arpad Paszkany nu e un călugăr tibetan, însă fostul domn Buşcă încearcă o diversiune clasică. Şi sediul campioanei a fost vizitat de Garda Financiară, şi acolo s-au luat dosarele la răsfoit. Tot cu acordul lui Paszkany? Florian Walter n-a izbutit să explice de ce "U" Cluj nu a încasat nici un leu pentru cei 15 fotbalişti, în condiţiile în care clubul e împovărat de datorii. Dacă nu-i mai putea plăti, trebuia să-i scoată la vânzare. Nu ar fi primit 11 milioane de euro, suma e discutabilă, fiindcă nu există unităţi de măsură pentru cântărit talentul, dar sigur Universitatea nu ar fi rămas cu mâna goală. Nu ne întrebăm de ce a demarat ancheta, ci de ce a pornit aşa de târziu. Poate că a fost nevoie de o perioadă de timp pentru a fi adunate informaţiile necesare construirii unui caz.

Walter pretinde că a plătit 17 milioane de euro în anii petrecuţi la Cluj, dar aşteptăm ca organele statului să-i verifice deconturile, să descopere dacă au fost operate implanturi ca facturile să arate mai bine. Obişnuit să ponteze doar contracte cu statul, blindat de relaţii transpartinice, Walter nu e obişnuit să piardă în afaceri. În cel mai rău caz, statul, adică noi, suportam paguba. Dacă ar fi negociat în vară şi ar fi cedat clubul unui alt finanţator, îşi putea lua jucătorii şi autocarul în urma unei înţelegeri, fără să mai fie acuzat că a delapidat societatea comercială care susţinea echipa. "A crezut că e pe cai mari, că are relaţii puternice", a mărturisit un fost colaborator al lui Florian Walter.

S-a mai discutat şi despre sperietura ce au tras-o fraţii Bultoc când au urmărit buletinul de ştiri. E o ipoteză care nu stă în picioare. Vânzarea celor 15 jucători e responsabilitatea lui Florian Walter şi a interpusului său, Ioan Mărginean. Fraţii Bultoc nu sunt implicaţi în anchetă. Dacă doresc să intre în fotbal, nu sunt surprinşi că aud zăngănit de cătuşe. Dosarul Transferurilor a avut zeci de termene, arbitrajul a fost decapitat în două rânduri, scandalurile fac parte din desfăşurătorul cotidian. Dacă nu vor să plece şi ei cu toţi jucătorii la o altă echipă, dacă nu intră în fotbal doar să spele bani, ci şi pentru că sunt îndemnaţi de un dram de pasiune, dacă au bune intenţii, nu au motive de îngrijorare. Fraţii Bultoc sunt cunoscuţi drept oameni discreţi, ce se feresc de luminile rampei. Nici o problemă. Gherghişan poate fi interfaţa pentru media şi public.

Ieri, Ioan Mărginean a venit cu o propunere-surpriză: "Donez echipa Primăriei. Sper să o poată salva, sper să se implice". Frică? A receptat intervenţia DIICOT ca un avertisment? Dacă nu e o altă fumigenă, ar fi cazul ca autorităţile să găsească un investitor credibil pentru Universitatea. E deja foarte târziu. Nu ne interesează ce se va întâmpla cu Florian Walter, sperăm ca procurorii să-şi facă treaba corect şi temeinic, ne interesează ca "U" să scape de calvar. Apropo, n-am auzit ca gulaşul să fie în meniul penitenciarului. Primăria va prelua un club cu datorii, dar tot în aceleaşi condiţii i l-a pasat şi lui Walter.

Ce ar fi să avem încredere în procurori? Ştiu că trăim într-o ţară cu tot mai puţine repere. Dar mai ştiu şi că trebuie să curăţăm sportul de cei care nu au driblat doar Fiscul, ci ne-au furat ani la rând visele.

P.S. Dacă va conduce echipa la Ploieşti, Şumudică merită felicitat pentru curaj. Alţii au dezertat sau nu i-a interesat soarta echipei.

 

Etichete
Comenteaza