Protest FSLI. În jur de 100 de cadre didactice pichetează Ministerul Muncii

Protest FSLI. În jur de 100 de cadre didactice pichetează Ministerul Muncii
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) pichetează, miercuri, sediul ministerului Muncii, fiind vorba despre peste 100 de angajaţi din sistemul de educaţie, nemulţumiţi de încadrarea în grila de salarizare.

Sindicaliştii cer modificarea de urgenţă a Legii cadru nr. 153/2017, privind salarizarea bugetarilor, deoarece, acuză FSLI, a creat discriminări atât în rândul angajaţilor din sistemul bugetar, dar şi în rândul celor din învăţământ.

"Principala noastră revendicare se referă la Legea salarizării, care este aplicată foarte prost şi a creat haos în sistemul de învătământ. Legea este aplicată după ureche şi fiecare înţelege ce vrea din ea. Din luna septembrie 2017, din cauza Legii salarizării, profesorii pierd în fiecare lună 300, 400 de lei la salariu brut", a spus Mircea Nicolae, sindicalist.

"Avem cele mai mici salarii din sistemul bugetar românesc. Prin Legea salarizării există mari probleme cu salariile profesorilor care intră în concediu medical, pentru că legea este aplicată foarte prost. Am colegi care au pierdut chiar şi 400 din net după ce au intrat în medical", a declarat Granina Pascal, profesoară din Bucureşti.

Pe lângă nemulţumirile salariale, sindicaliştii ridică şi alte probleme ale sistemului de educaţie, precum lipsa infrastructurii sau clasele supraaglomerate.

"De ani de zile solicităm 5% din PIB pentru invăţământ. Procentul nu se acordă şi de aici foarte multe probleme. Clasele sunt pline, chiar şi cu 35 de copii, ceea ce nu este normal. Avem probleme foarte mari şi cu infrastructura. Au fost cazuri când părinţilor li s-au cerut bani pentru bănci. Este înjositor ce se întâmplă. Avem cele mai mici salarii din Uniunea Europeană si suntem plasaţi în grila inferioară de salarizare", a explicat Radu Jilavu, sindicalist din Timişoara.

Sindicaliştii scandează în faţa Ministerului "Fără educaţie, moare orice naţie", "Demisia", numind-o pe Olguţa Vasilescu "repetentă" şi "incompetentă".

O delegaţie formată din preşedintele FSLI, Simion Hăncescu, şi alţi patru sindicaliştii au intrat la discuţii cu ministrul Muncii.

FSLI mai solicită Ministerului Muncii modificarea Legii pensiilor, astfel încât cadrele didactice să se poată pensiona cu trei ani înainte de împlinirea vârstei standard.

 

Comenteaza