Cercetător clujean, semifinalist în concursul de inovare socială de la Viena

Cercetător clujean, semifinalist în concursul de inovare socială de la Viena
Un profesor al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) a fost selectat printre cei 30 de semifinalişti ai concursului de inovare socială de la Viena.

Dan Vodnar, şeful de lucrări al Facultăţii de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor, a reuşit să treacă de alţi 1.408 de candidaţi pentru a-şi adjudeca un loc printre cei mai buni concurenţi, cu proiectul "New generation of functional beverages with impact on human gastrointestinal health" (O nouă generaţie de băuturi funcţionale, cu impact asupra sănătăţii gastro-intestinale). Prin intermediul lui el vrea să creeze băuturi nonalcoolice cu beneficii pentru consumatori.

Relevanţa practică a acestei idei derivă din faptul că produsele vor avea un preţ redus datorită utilizării de materii prime cu costuri mici.

"Se vor utiliza tehnici moderne de protejare şi maximizare a viabilităţii bacteriilor probiotice şi se va utiliza un recipient inteligent care să confere stabilitate băuturii, bacteriilor probiotice şi compuşilor bioactivi. Mai mult, băuturile vor fi testate clinic pe subiecţi umani sănătoşi şi pe subiecţi cu diverse afecţiuni gastrointestinale", susţin reprezentanţii USAMV.

Ideea aplicaţiei selectate în cadrul concursului este o extensie a unui proiect de cercetare coordonat de către Vodnar, la care lucrează în prezent peste 20 de cercetători de la USAMV şi de la Institutul Regional de Gastroenterologie - Hepatologie Prof. Dr. Octavian Fodor, alături de un partener economic (BWB). 

Premii de 50.000 de euro

Cei 30 de semifinalişti vor participa între 7 şi 9 septembrie la "Academia de mentorat în materie de inovare socială" din Viena, unde îşi vor elabora ideile cu ajutorul unei asistențe personalizate și în cadrul unei sesiuni de ateliere.

Juriul va selecta 10 finaliști, iar celor mai eficace trei proiecte li se vor acorda un premiu în valoare de 50.000 de euro.

Concursul european pentru inovare socială, lansat în memoria lui Diogo Vasconcelos, este organizat de Comisia Europeană în toate țările europene, aflat în prezent la a treia ediție. Tema ediției curente este „Noi modalități de creștere" și se axează pe utilizarea inovării sociale pentru a stimula o creștere economică mai durabilă și mai favorabilă incluziunii în Europa.

Obiectivul competiţiei este să sprijine ideile creative și tangibile care pot schimba modul în care economiile și societățile noastre funcționează și interacționează între ele și să ofere o platformă inovatorilor din domeniul social în Europa.

Comenteaza