Elevii de liceu ar urma să aibă mai puține ore și un grad de opționalitate mai mare. Când apar noile planuri-cadru

Elevii de liceu ar urma să aibă mai puține ore și un grad de opționalitate mai mare. Când apar noile planuri-cadru

Noile planuri-cadru pentru liceu ar trebui să fie gata până la finalul acestei luni. Ministrul Educației, Ligia Deca, spune că dorește ca acestea să fie personalizate în funcție de nevoile copiilor și să permită o rută duală flexibilă. 

Noile planuri-cadru pentru liceu ar trebui să fie gata până la data de 31 martie 2024, potrivit ordinului nr. 3.069 din 15 ianuarie 2024. Inițial, ordinul cu noile planuri-cadru pentru liceu ar fi trebuit finalizat până pe 29 februarie, ceea ce înseamnă o întârziere de o lună de zile, scrie Edupedu.ro.

"Am avut discuții cu cei care se ocupă de coordonarea acestor grupuri de lucru. Au fost o serie de variante intermediare, însă am avut niște principii de la care am plecat, principii reflectate și în legile educației. 

Considerăm că aceste planuri-cadru trebuie să fie personalizate în funcție de nevoile copiilor, să descarce acolo unde avem prea mult când vine vorba de număr de ore, de exemplu, pe zi, și să permită o rută duală flexibilă, cu multiple puncte de intrare și cu pasarele de tranziție, dacă se dorește acest lucru, către alte rute. 

În momentul în care planurile-cadru vor respecta aceste principii vor fi scoase în dezbatere publică. Lucrăm cu experții ca să ajungem acolo", a declarat Ligia Deca. 

Ce sunt planurile-cadru

Planurile-cadru cuprind disciplinele obligatorii și opționale din fiecare clasă și numărul minim și maxim de ore aferente acestora. 

Planurile-cadru din liceu, valabile în prezent, sunt cele aprobate în 2004 și 2009, în funcție de disciplină. Acestea grupează disciplinele de studiu pe şapte arii curriculare: Limbă şi comunicare, Matematică şi Ştiinţe ale naturii, Om şi societate, Arte, Educaţie fizică, sport şi sănătate, Tehnologii, Orientare şi consiliere.

Pentru învăţământul liceal, filiera teoretică și vocaţională, planurile-cadru cuprind următoarele componente: 

  • trunchi comun, ca ofertă curriculară obligatorie, constituită din aceleaşi discipline, cu aceleaşi alocări orare, pentru toate specializările din cadrul unui profil;
  • curriculum diferenţiat, ca ofertă curriculară obligatorie stabilită la nivel central în funcţie de anul de studii, filieră, profil, specializare;
  • curriculum la decizia şcolii, care cuprinde orele alocate pentru dezvoltarea ofertei curriculare proprii fiecărei unităţi de învăţământ.

Variante de planuri-cadru, apărute în mai 2023

În luna mai 2023 Edupedu.ro a publicat proiectele de planuri-cadru pentru liceu în exclusivitate, care au creat o reacție virulentă a profesorilor și a mediului academic. Ele prevăd, printre altele, ca fizica, chimia și biologia să nu mai fie în trunchiul comun pentru elevii de la profilul real, la clasele a XI-a și a XII-a și ca disciplinele „logică” și „psihologie” să nu mai fie studiate de către elevii de la profilurile uman și real, filiera teoretică. 

Lucrul la ele s-ar fi oprit pentru a le relua după prevederile din noile legi. Tot în luna mai, ministerul Educației s-a detașat de planurile-cadru publicate spunând că nu și le asumă - Ligia Deca a spus atunci că acele proiectele sunt „anumite variante de lucru interne ale experților CNPEE”.

Comenteaza