Laureat al Premiului Nobel pentru Chimie, Doctor Honoris Causa al UBB
- Scris de Ziua de Cluj
- 24 Mai 2016, 16:18
- Educaţie
- Ascultă știrea

Născut în România, la Arad, în 1962, Hell provine din o familie ai cărei strămoși fac parte din rândul șvabilor ajunși în Banat după 1718. Ulterior, în adolescență, a părăsit țara, împreună cu părinții săi, pentru a se stabili în Germania.
"După cum știți, mulți etnici germani au profitat de șansa de a pleca din țară. Era clar că comunismul nu era cel mai propice mediu politic și am reușit să plecăm din țară legal, în 1978, într-un orășel industrial aflat pe malul Rinului. Am reușit acolo în școală de fapt destul de bine, pentru că aveam o educație excelentă cu care veneam din România. Am fost cel mai bun la matematică și la fizică, dar și la germană", a spus Hell, citat de agerpres.ro.
El adăugat că pregătirea sa școlară de acasă a fost echivalată în Germania unei clase cu un an mai mare. În 1990 și-a obținut doctoratul la Universitatea din Heidelberg și este director al Institutului Max Planck pentru Chimie și Biofizică.
Între 1993 și 1996, a lucrat în cadrul Universității din Turku (Finlanda), la Departamentul pentru Fizică Medicală, unde a dezvoltat principiul Stimulated Emission Depletion Microscopy. Prin inventarea și dezvoltarea ulterioară a STED și prin alte metode ale microscopiei, a demonstrat că poate îmbunătăți substanțial puterea de rezoluție a microscopiei fluorescente, ce era în prealabil limitată la jumătate din lungimea de undă a luminii captate (> 200 nanometri).
Rezoluția este cea mai importantă proprietate a unui microscop. Hell a fost primul care a demonstrat, atât din punct de vedere teoretic, cât și experimental, cum se poate decupla rezoluția microscopului cu fluorescență de difracție și cum poate fi mărită cu o fracțiune a lungimii de undă a luminii (pe scară nanometrică).
Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei