Gunter Verheugen, la Cluj: "Aş vrea să le văd ochii celor care protestează"

Gunter Verheugen, la Cluj:
Ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa al UBB a fost întreruptă de protestul unor tineri care au acuzat "politizarea" evenimentului.

Mai mulţi tineri, activişti de mediu, au protestat în deschiderea ceremoniei de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa al UBB lui Gunter Verheugen, membru al Comisiei Europene până în anul 1999. Aceştia au afişat pancarte cu mesaje în limba engleză, între care "Verheugen, go frack yourself", "No honor in political Doctor Honoris Causa", "Verheugen is a dirty lobbyist", prin care contestă acordarea titlului "din motive politice".

Tinerii care au protestat în sală au fost invitaţi să iasă afară, iar pancartele au fost strânse de oamenii care asigurau securitatea. Tinerii au spus că acest protest nu a fost planificat dinainte, ci ei au venit individual la ceremonie. Aceştia susţin că au protestat împotriva politizării evenimentului academic şi l-au acuzat pe Gunter Verheugen că a venit la Cluj pentru a-şi face imagine şi pentru a-şi reface cariera politică.

"Mesajele noastre se adresează atât Guvernului României, cât şi Primarului Clujului, Emil Boc, membrilor academici clujeni care au luat o decizie pripită de a acorda o astfel de distincţie şi lui Gunter Verheugen pentru că a primit titlul. Suntem împotriva acţiunii de a da o distrincţie politică în cadrul academic. Aţi urmărit motivaţia UBB pentru acest eveniment? S-a spus foarte clar că Verheugen e premiat pentru minunata sa contribuţie de a integra România în UE, fapt care ne-a dus acces spre bunăstare. Aderarea la UE nu a adus bunăstare românilor. Mici antreprenori au avut de suferit. În procesul de negociere, România a fost umilită, România nu a negociat nimic", a spus Raluca Duminiciou, unul dintre protestatari.

La ceremonia de la Universitatea "Babeş-Bolyai" (UBB) au asistat premierul Victor Ponta, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, ministrul delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu, fostul ministru de Interne Ioan Rus, Mitropolitul Clujului, IPS Andrei, primarul Emil Boc, episcopul greco-catolic Florentin Crihălmeanu, oficialităţi locale şi judeţene, parlamentari, studenţi şi cadre didactice.
Premierul Victor Ponta a spus că fostul comisar european Gunter Verheugen a fost cel mai corect partener pe care l-a avut România, fiind "unul dintre părinţii fondatori ai ideii de Românie europeană, alături de Adrian Năstase", iar tinerele care au protestat la UBB sunt cetăţeni UE datorită acestuia.

Întrebat, la ieşirea de la ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB) Cluj fostului comisar european Gunter Verheugen, cum comentează protestul tinerilor, Victor Ponta a spus că şi el crede foarte tare în democraţie. "Cred şi eu foarte tare în democraţie. Domnişoarele care au protestat şi care aveau şase-şapte-opt ani pe atunci când se negocia ca România să devină membră a UE sunt azi cetăţeni europeni ai UE datorită lui Gunter Verheugen. România a negociat bine, iar Gunter Verheugen a fost cel mai corect partener pe care l-a avut România. E vina noastră dacă din 2005 încoace din România am început să luptăm împotriva României. E problema noastră", a spus premierul. Ponta a precizat că a ţinut să fie prezent ieri, la UBB Cluj, "din respect pentru personalitatea lui Gunter Verheugen, unul dintre părinţii fondatori ai ideii de Românie europeană, alături de Adrian Năstase, de cei care au muncit ca România să devină membră a UE". "Gunter Verheugen are un merit fundamental: dacă suntem azi membri ai UE, şi cei în vârstă, şi cei de vârstă medie, ca mine, şi cei care aveau şapte-opt ani, i se datorează lui Gunter Verheugen", a afirmat Ponta. Întrebat cum comentează şi mesajele legate de doctoratul său, Ponta a răspuns: "Împotriva mea este normal". "Eu nu sunt doctor la UBB", a adăugat el.

"Aş vrea să vă văd. Aş vrea să coborâţi pancartele puţin ca să mă uit în ochii voştri". Aşa s-a adresat Verheugen câtorva dintre protestatari care, în ciuda măsurilor ridicate de securitate, au strecurat în sala Aula Magna a UBB mai multe pancarte de protest împotriva lui Verheugen, acuzat de lobby ilegal. "Vreau să vă spun că activităţile mele exclud orice activitate de lobby iar atitudinea dumneavoastră e complet greşită. vă mulţumesc foarte mult pentru că mi-aţi oferit ocazia să exprim aceasta", a spus fostul comisar, căruia o persoană din sală i-a răspuns că a fost sancţionat de Comisia Europeană pentru lobby.

Mihai PRODAN, Anca MUREŞAN

 

Etichete
Comenteaza