Iosif Viehmann şi Nicolae Maniu, Cetăţeni de Onoare ai Clujului

Iosif Viehmann şi Nicolae Maniu, Cetăţeni de Onoare ai Clujului
Iosif Viehmann, singurul cercetător în viaţă al Institutului de Speologie din Cluj care l-a cunoscut pe Emil Racoviţă şi Nicolae Maniu, cel mai bine vândut artist român pe piaţa de artă mondială, vor primi titlul de Cetăţean de Onoare al Judeţului Cluj.

Cunoscutul speolog Iosif Viehmann s-a născut în 1925 în Cluj-Napoca şi s-a licenţiat în ştiinţele naturii, la Universitatea "Victor Babeş", în 1950. Timp de doi ani şi jumătate a fost asistentul savantului Emil Racoviţă. În studenţie a format, împreună cu alţi colegi, un Big Band de jazz, cu 19 membri. Între descoperirile sale se numără "picurul permanent" din peştera Pojar şi urma „Omului de Vârtop", veche de 26.000 de ani, dar şi „stalactitele termoindicatoare". Este coauthor al teoriei "Geze-Viehmann" privind geneza monocristalelor excentrice din peştera Pojarul Poliţei. În 2003, s-a implicat direct într-un experiment de izolare totală, timp de zece zile, în Peştera Vântului. Predă la trei universități: speologie la Facultatea de Geografie a UBB, istoria jazz-ului la Academia de Muzică „Gheorghe Dima" şi ecologie la „Bogdan Vodă".

Citeşte un interviu cu Iosif Viehmann, realizat de ziuadecj.ro în urmă cu doi ani: "Pepi" Viehmann, în peşteri şi săli de curs la 86 de ani.

Nicolae Maniu, artistul pe care Ziarul Financiar l-a definit drept "cel mai vândut pictor român", s-a născut în urmă cu 70 de ani in Turda si a absolvit în 1969 Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu" Cluj, sectia sculptură. Din 1971 participă cu lucrări de pictură la expoziţii internaţionale în Boston, Berlin, Moscova şi altele, iar din 1993 locuieşte la Paris.

Până în 25 mai, clujenii pot vizita, la Muzeul de Artă, cea mai amplă expoziţie personală a pictorului Nicolae Maniu, cu peste 90 de tablouri din colecţia muzeului, a artistului şi din colecţii particulare din Germania şi România.

Comenteaza