Coregraful spectacolului "Carmina Burana": “Este o orgie a sentimentelor”

Coregraful spectacolului
Membrii companiei israeliene Kamea Dance, al cărei spectacol de dans contemporan "Carmina Burana" are loc pe 14 octombrie, au ajuns la Cluj. Coregraful Tamir Ginz şi trei dintre dansatorii spectacolului, Eldar Elgably, Peter Starr şi Rachel Perica, au vorbit despre originalul spectacol cu care vor încânta publicul clujean.

 

Stilul unic al coregrafului reuşeşte să transmită o poveste care îi va atinge pe toţi cei prezenţi la spectacol, fiind singurul din Israel care oferă atât de mult sentiment în fiecare piesă.

„Este o piesă pentru care am făcut coregrafia acum şapte ani şi cu care am fost peste tot în lume, inclusiv la Olimpiada de la Beijing din 2008, şi suntem foarte încântaţi să fim acum la Cluj. "Carmina Burana" are o muzică grandioasă şi este o adevărată provocare pentru un coregraf să vină cu o coregrafie bună. Pentru mine a fost aproape ca o misiune imposibilă. Ceea ce face coregrafia mea diferită faţă de alte companii de balet este stilul unei creaţii mai de cameră pe care l-am folosit.

Avem 11 dansatori care urcă pe scenă, aşa că a trebuit să caut o interpretare mai intimă. Am fost inspirat din filmul "Eyes Wide Shut". Totul este ca o petrecere cu oameni tineri, care pretind că sunt graţioşi, că se simt bine. Este o orgie de sentimente. Tinerii se lasă prinşi de valul sentimentelor. Cred că e un privilegiu să poţi vedea tineri care se distrează pe scenă şi noi putem să fim parte din petrecere. Este dans contemporan, dar îi putem spune şi balet contemporan", a spus Ginz.

Kamea Dance Company are una dintre cele mai bune trupe din Israel, care s-a impus şi pe scena dansului contemporan din lume, ale cărei creativitate şi mişcare nu vin din cap, ci şi din suflet. Membrii trupei nu se antrenează doar prin dans pentru spectacole, ci şi prin alte activităţi care le sporesc creativitatea.

„Evident, ne pregătim foarte mult şi la antrenamente, la cursuri, pentru partea de tehnică, interpretare, ne lucrăm trupul pentru a fi în formă. Partea creativă, însă, nu este ceva ce facem la comun, nu ne întâlnim să facem cursuri de creativitate. Este ceva ce vine din interiorul fiecăruia dintre noi, în mod diferit, în funcţie de personalitatea fiecăruia. Avem diferite activităţi pe care le facem fiecare şi care ne sporesc creativitatea, fie că pictăm, decorăm sau călătorim. Creativitatea mai vine şi din faptul că împărtăşim unii cu ceilalţi din întâmplările şi trăirile noastre din trecut şi ne îmbgăţim din experienţa celuilalt", a spus Elgably.

De-a lungul celor şapte ani de când Ginz se ocupă de coregrafia la "Carmina Burana" a schimbat-o de mai multe ori, reuşind să o menţină actuală. Reuşeşte acest lucru inspirându-se de la noii dansatori care vin tot la câteva luni în Kamea Dance.

„Sunt foarte ataşat de membrii trupei, suntem prieteni, o adevărată familie, iar atunci când cineva pleacă din trupă, mă întristează. În acelaşi timp, energia şi personalitatea noilor veniţi mă umple de inspiraţie şi îmi place că ei reuşesc de fiecare dată să aducă ceva nou coregrafiei de la "Carmina Burana". Colegii mei râd adesea de mine deoarece la noi, când cineva greşeşte, alunecă, lungeşte sau scurtează anumite mişcări, sau pur şi simplu improvizează, nu le spun să corecteze. Din contră, folosim noile mişcări în coregrafie, astfel că ea se schimbă mereu, cu fiecare nou membru şi cu personalitatea diferită a fiecăruia", a spus Tamir.

Iniţiativa de a aduce trupa israeliană la Cluj îi aparţine directorului Festivalului Internaţional de Film Comedy Cluj, Sorin Dan, care s-a declarat un iubitor al dansului contemporan.

„Am văzut cu un an în urmă o parte din lucrările lui Tamir, m-am îndrăgostit de ele şi ne-am propus împreună să facem în aşa fel încât să aducem publicului clujean o parte din lucrările lui  şi am reuşit şi cu ajutorul Ambasadei Israelului, care a sponsorizat deplasarea, să-l cuplăm cu acest festival de acum. Tamir nu va rămâne nu doar un prieten al festivalului, dar cred că va rămâne, cu acordul lui, aproape cu sufletul de noi.

De ce fac toate lucrurile acestea? Mi se pare că publicul clujean şi cel din România merită un festival al corpului, ceea ce nu există astăzi la noi în ţară. Sunt îndrăgostit de această formă de exprimare care mi se pare extrem de complexă, chiar mai complexă decât ruda apropiată, teatrul", a spus Sorin Dan.

După un turneu internațional impresionant în cadrul prestigioaselor festivaluri de dans din Europa, America de Sud, China sau India, reprezentația "Carmina Burana" are premiera pe scena Teatrului Național pe 14 octombrie, de la ora 19:30.

Comenteaza