Investiţie în premieră în România, la un hotel de cinci stele din Cluj-Napoca

Investiţie în premieră în România, la un hotel de cinci stele din Cluj-Napoca
Prima centrală de cogenerare, care produce simultan energie electrică şi termică, din industria hotelieră din România a fost inaugurată la un hotel de cinci stele din Cluj-Napoca, după o investiţie de 200.000 de euro.

Managerul hotelului, Cosmin Sîndean, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că noua investiţie duce la îmbunătăţirea performanţei energetice.

"Am inaugurat, miercuri, în premieră naţională, centrala de cogenerare în sistem Esco pe gaz natural a Hotelului City Plaza, care produce simultan energie termică şi electrică, fiind prima de acest fel din industria hotelieră din România. Investiţia în noua centrală a fost de 200.000 de euro şi duce la îmbunătăţirea performanţei energetice şi la diminuarea consumului de energie electrică şi gaz metan. Centrala permite realizarea unor economii de energie termică şi electrică de circa 20 la sută", a spus Sîndean.

Cogenerarea - un termen cheie în economia energiei

Cogenerarea permite realizarea unor economii de energie  de până la 30% asigurând beneficii obiective, măsurabile şi cuantificabile. Ţelul fundamental pe care îl urmăreşte cogenerarea este acela de a utiliza cât mai  eficient posibil energia conţinută în combustibil, rezultatul fiind un consum mai scăzut de combustibil şi, în consecinţă, un impact mult mai redus asupra mediului. Motorul centralei utilizate şi în hotelul clujean funcţionează cu motor cu piston de cogenerare pe gaz natural tip SmartBlock 33,

Practic energia termică şi energia electrică produce vor fi utilizate de cerinţele permanenre ale hotelului, asigurând confortul termic şi disponibilitatea sporită de energie electrică la costuri mai reduce faşă de situaţia actuală.

"Această nouă centrală de cogenerare, realizată în parteneriat cu compania EnergoBit Esco asigură 65% din necesarul de energie termică anuală producerii apei calde tehnologice şi 53 la sută din necesarul de energie electrică anuală. De asemenea, duce şi la reducerea cu 50 la sută a emisiilor de gaze care produc efectul de seră", a mai spus managerul hotelului.

Alte beneficii

Centrala reduce gazele cu efect de seră de 56%, aproximativ 273 tCO2 pe an, echivalentul a 50 de automobile care parcurg aproximativ 36.500 de kilometri pe an sau echivalentul a 140 de copaci. De asemenea, electricitatea produsă este suficientă pentru a ilumina 9000 de corpuri de iluminat, cum ar fi, corpurile de iluminat de pe străzile unui oraş de dimensiunile Gherlei, iar agentul termin poate încălzi apa unui bazin semi-olimpic.

Acest tip de centrală este o coluţie simplă şi modulară, uşor de integrat, care ocupă un spaţiu redus. Nu necesită intervenţii majore asupra instalaţiilor existente şi nu implică întreruperi de lungă durată a alimentării cu energie termică în timpul fazelor de montaj şi instalare, iar costurile de prosucţie a energiei termice şi electrice sunt net inferioare faţă de soluţiile convenţionalem cu 20-25% mai mici.

Hotelul City Plaza din Cluj-Napoca este cotat la cinci stele, funcţionează din anul 2005 şi are 85 de camere. În 2013, hotelul a obţinut certificarea de "clădire verde".

Comenteaza