Şantierul de la Sarmizegetusa, deschis publicului duminică

Şantierul de la Sarmizegetusa, deschis publicului duminică
Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) din Cluj-Napoca anunţă astăzi că duminică la Grădiştea de Munte, judeţul Hunedoara, în zona obiectivelor arheologice cuprinse în perimetrul fostei capitale a statului dac de la Sarmizegetusa Regia, se organizează Ziua Porţilor Deschise.

Scopul principal al acestei acţiuni este promovarea în rândul turiştilor a monumentelor antice aflate în zonă, precum şi a activităţilor de cercetare arheologică desfăşurate în acest sit de către specialişti. Evenimentul e organizat de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei în colaborare cu Colectivul Ştiinţific al şantierului arheologic Cetăţile Dacice din Munţii Orăştiei şi Parcul Natural Grădiştea Muncelului - Cioclovina.

Evenimentul include ghidaje specializate la monumentele din cetate şi zona sacră, vizitarea unei săpături ce se află în desfăşurare, explicarea contextelor arheologice, a metodelor de cercetare, interpretarea descoperirilor arheologice, precum şi prezentarea unor reconstituiri în format 3D ce privesc unele obiective şi artefacte descoperite. Se va organiza şi un punct de informare generală unde vor fi expuse planşe cu planuri şi imagini detaliate despre cercetările arheologice, şi unde se vor distribui diverse materiale promoţionale şi informative, inclusiv despre Parcul Naţional Grădiştea Muncelului - Cioclovina.

Cercetarea ce a debutat în urmă cu două săptămâni la Sarmizegetusa Regia este cel mai mare program multianual de profil derulat în România până în prezent. A fost iniţiat şi este finanţat de către Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional. "Muzeului nostru îi revine rolul de instituţie organizatoare, parteneri fiindu-ne Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva şi Institutul de Arheologie şi Istoria Artei din Cluj-Napoca", spune purtătorul de cuvânt al MNIT Cluj, Gheorghe Petrov.

Programul se va desfăşura pe o perioadă de patru ani, timp în care se vor efectua cercetări arheologice sistematice şi pluridisciplinare în cetăţile dacice din Munţii Orăştiei, monumente înscrise pe llsta de patrimoniu a UNESCO. "De asemenea, se va urmări realizarea unei diseminări cât mai eficiente a rezultatelor cercetărilor atât printre specialişti, cât şi în rândul publicului larg", adaugă Petrov.

"Este vorba de un program multianual de cercetări arheologice, numai pentru acest an bugetul e de trei milioane de lei", spune responsabilul şantierelor arheologice, Gelu Florea. "Într-o primă fază, în această toamnă, se vor face săpături la Sarmizegetusa Regia, dar de anul viitor vrem încă trei săpături simultane, în Costeşti, Blidaru şi Piatra Roşie".

O parte a proiectului se referă şi la încercări de reconstituire a peisajului antic, pe baza polenului rămas în sol. Pe cele patru şantiere vor munci cel puţin 12 arheologi, plus studenţi de la Facultatea de Istorie a UBB. Cercetările arheologice de la Sarmizegetusa au început după primul război mondial, dar au fost intensificate după 1950. "E un sit enorm, aici încă 150 de ani vor fi cercetări", spune Florea.

Etichete
Comenteaza