26 metri pătraţi de spaţii verzi pe cap de clujean. Vezi topul cartierelor VIDEO

26 metri pătraţi de spaţii verzi pe cap de clujean. Vezi topul cartierelor VIDEO
Registrul spaţiilor verzi din Cluj-Napoca, finalizat de Primărie, arată că oraşul are 25,6 metri pătraţi pe cap de locuitor.

Registrul spaţiilor verzi din Cluj-Napoca numără 8,14 milioane de metri pătraţi de spaţii verzi inventariaţi pe domeniul public şi privat al Statului român, ceea ce înseamnă o suprafaţă de 25,6 metri pătraţi pe cap de locuitor, luând în calcul numărul de locuitori ai oraşului, 318.000, conform Direcţiei Regionale de Statistică.

Cartierul Gruia, unde au fost inventariaţi cei mai mulţi metri pătraţi de spaţiu verde, numără peste două milioane de metri pătraţi de spaţii verzi. Pe locul al doilea este cartierul Gheorgheni. Mănăşturul se află pe locul III, cu 1,17 milioane de metri pătraţi. unde nu a fost inclusă zona Făgetului.

"Evident că mănăşturenii beneficiază de Făget, chiar dacă aceasta se află în domeniul privat. Dar din punctul de vedere al spaţiului verde efectiv, în Mănăştur stăm mai prost", recunoaşte primarul Sorin Apostu.

La realizarea Registrului Spaţiilor Verzi au fost luate în considerare spaţiile verzi de pe străzi, din scuaruri şi cimitire, cele din parcuri şi din pădure, dar şi spaţiile verzi pe care le deţin bisericile, şcolile sau bazele sportive. Rata de 25,6 metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor este însă calculată doar la numărul oficial de locuitori din Cluj-Napoca, furnizat de Direcţia Regională de Statistică - 318.000 locuitori, număr evident mai mic decât cel real, după cum recunoaşte chiar şi primarul Sorin Apostu. Doar la acest mod de calculare al spaţiilor verzi ponderea din Cluj se apropie de cerinţele Uniunii Europene, de 26 mp/locuitor.

Deocamdată Primăria are doar o evidenţă a terenurilor statului, nu şi cele de pe terenurile proprietate privată, în ciuda faptului că beneficiile aduse de prezenta vegetaţiei sunt generale şi accesibile întregului oraş. Astfel există o statistică tehnică şi una reală, a cât de verde este Clujul, subliniază reprezentanţii Primăriei.

 

"Un top al cartierelor în funcţie de suprafeţele de spaţiu verde ne oferă cu siguranţă o serie de surprize, mai ales în situaţiile în care, în percepţia publică, anumite zone se bucură de un renume de zone cu multă verdeaţă şi nu sunt pe primele locuri, iar altele, considerate vitregite demonstrează în acest inventar că stau mult mai bine la metri pătraţi de spaţiu verde, decât consideră locuitorii cartierului", a precizat primarul Sorin Apostu .

Iată topul celor mai verzi cartiere:

1. Gruia - 2.473.236 mp (include şi zona Hoia)

2. Gheorgheni - 2.291.811 mp

3. Mănăştur - 1.167.793 mp

4. Centru - 457.298 mp

5. Zorilor - 435.998 mp

 

 

Comenteaza