Anul acesta la Cluj reparăm calea ferată. Cât primim de la bugetul central
- Scris de Valentin Malaescu
- 30 Ian 2013, 21:30
- Eveniment
- Ascultă știrea

Comparativ cu proiectul de buget întocmit de guvernul Boc pentru anul 2012, în proiectul cabinetului Ponta, pentru 2013, judeţul Cluj pare de-a dreptul urgisit. În schimb, comparând cu bani cu adevărat investiţi aici de cele trei guverne care s-au succedat anul trecut, pentru 2013, judeţului nostru i se promit chiar mai mulţi bani. Mai mult de jumătate din bani sunt alocaţi reabilitării căii ferate.
76,9 milioane de lei, adică 17,5 milioane de euro pare să fi rezervat guvernul Ponta proiectelor de investiţii în infrastructură ale Clujului, potrivit proiectului de buget pentru 2013 aflat în dezbatere la parlament. Comparativ cu cele 38 de milioane de euro pe care Clujul părea să le aibă rezervate în proiectul de buget pe 2012, elaborat de guvernul Boc, actuala alocare, cu 54% mai mică pare să defavorizeze clar Clujul. Pe de altă parte, însă, comparativ cu cei doar 71,5 milioane de lei investiţi cu adevărat de cele trei guverne, în 2012, în infrastructura clujeană, promisiunile pentru 2013 nici nu arată foarte rău.
Dacă în urmă cu un an cei mai mulţi bani urmau şi aveau să fie înghiţiţi de centura „de diamant" Vâlcele-Apahida, anul acesta cea mai mare felie din bugetul alocat Clujului pentru investiţii ar urma să meargă în infrastructura feroviară. Astfel, pentru reabilitare poduri, podeţe şi tuneluri de cale ferată, Clujul are alocaţi 41,4 milioane de lei, adică 54% din totalul sumei alocate de guvernanţi proiectelor de infrastructură clujene. De o altă sumă relativ importantă, 11,9 milioane de lei, sume defalcate din TVA vor beneficia drumurile judeţene şi comunale. Al treilea proiect ca valoare a sumei alocate, este „liderul" de anul trecut, centura de Est, care va primi 5,94 milioane de lei, mult mai puţin decât i se alocase în 2012 (431 de milioane de lei) şi chiar decât s-a plătit în realitate - 358 de milioane. Ar mai rămâne încă aproximativ 100 de milioane de lei de plătit din valoarea contractului, dar până la finalizarea centurii mai este.
Majoritatea proiectelor care apar cu finanţare în proiectul de buget pe 2013 sunt proiecte aflate deja în derulare. În ordinea sumelor alocate, apar: extinderea sediului Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Cluj - 5.000.000 lei, biblioteca Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) - 3.290.000 lei, spaţii de învăţământ şi cazare la extensia din Sf. Gheorghe a Universităţii Babeş-Bolyai, spaţii de învăţământ ale Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) - 2.139.000 lei, clădire pentru catedra de Limbi Moderne a UMF - 1.109.000 lei, sediu Judecătorie Gherla - 1.000.000 lei, cămin studenţesc cu 480 de locuri al USAMV - 500.000 lei, regularizarea scurgerilor de pe versanţi şi prevenirea alunecărilor de teren în bazinul hidrografic Someşul Mic, sub-bazinul hidrografic Valea Inucului - 250.000 lei şi extindere baza didactică şi de agrement de la Mărişel a Universităţii Tehnice - 100.000 lei.
Există un singur proiect de infrastructură nou, care va beneficia, anul acesta, de un milion de lei de la buget, extinderea Institutului Oncologic Ion Chiricuţă. În schimb, trei proiecte aflate în derulare nu vor beneficia, în cursul acestui an, sau cel puţin până la rectificarea bugetară, de bunăvoinţa financiară a guvernului: noul sediu al Inspectoratului Şcolar Judeţean, extinderea Casei Corpului Didactic şi sala de sport multifuncţională, bazinul de înot şi parcarea subterană a CSŞ Viitorul.
De departe, cel mai oropsit proiect, care nu este exclusiv clujean, dar este şi al Clujului, este Autostrada Transilvania. Anul trecut, cabinetul Boc îi aloca 431 de milioane de lei din care avea să primească şi să consume 358 de milioane fără ca artera circulabilă să se lungească cu vreun centimetru. Anul acesta, pentru autostradă nu s-au găsit decât 188 de milioane de lei, cu care, abia se va acoperi datoria către constructorul american (130 de milioane de lei).