Contractele RATUC, luate la puricat de consilierii locali

Contractele RATUC, luate la puricat de consilierii locali
Consilierii locali USL vor cere contractele de asigurare ale regiei pentru a verifica preţurile la care au fost încheiate şi pentru a afla, fără dubii, numele firmei contractante.

Liviu Neag, directorul RATUC, susţine că nu a încheiat contracte de asigurări pentru parcul auto al regiei prin firma Aspaziei Droniuc, SC Groupe Frarom Agent de Asigurare SRL, în ciuda informaţiilor cuprinse în motivarea arestării lui Sorin Apostu, din care reiese contrariul.

Între infracţiunile de care este acuzat primarul Sorin Apostu se numără şi primirea sumei de aproximativ 50.000 de euro, ca mită, prin intermediul unui contract fictiv de consultanţă încheiat între firma Aspaziei Droniuc cu soţia acestuia, Monica Apostu, în calitate de avocat. Şpaga a fost luată pentru încheierea şi derularea în bune condiţii a contractului anual de asigurare a parcului auto al RATUC, pe care Sorin Apostu l-ar fi promis Aspaziei Droniuc şi pentru anul viitor. Amintim că Droniuc, broker de asigurări, vindea poliţe Unita/UNIQA încă din 2003. Informaţia dezvăluită de ZIUA de CLUJ, în exclusivitate, în urmă cu mai multe zile este confirmată de rechizitoriul întocmit de DNA primarului Sorin Apostu, arestat în 9 noiembrie: "În mod concret, s-a reţinut în cauză că, pentru încheierea şi derularea în bune condiţii a contractului de asigurare a parcului auto al unei regii aflate în subordinea primăriei, RATUC Cluj-Napoca, contract anual încheiat cu SC Groupe Frarom Agent de Asigurare SRL Cluj-Napoca, reprezentată de învinuita Droniuc Aspazia, inculpatul Apostu Sorin a pretins acesteia remiterea unor sume de bani, disimulate prin încheierea unui contract de consultanţă cu cabinetul avocaţial al soţiei sale, învinuita Apostu Monica Undina".

Cu toate acestea, directorul RATUC nu recunoaşte că poliţele de asigurare au fost încheiate prin firma lui Droniuc. "Contractele mele de asigurări şi licitaţiile s-au desfăşurat cu cele două firme de care v-am mai zis: UNIQA şi Ardaf. Nu am semnat nimic cu firma asta, Frarom. Probabil că firma asta avea o convenţie specială cu UNIQA", a spus Liviu Neag. Întrebat dacă s-a simţit presat să semneze contracte de asigurare cu firma Groupe Frarom Agent de Asigurare SRL, Neag a spus că "nu este la interogatoriu" şi a închis telefonul.

Din motivarea arestării lui Sorin Apostu, emisă de Curtea de Apel Cluj, reiese cu claritate faptul că primul contract de asigurare a fost încheiat între RATUC şi firma Aspaziei Droniuc în anul 2009, moment din care societatea de brokeraj a început să plătească lunar sume de bani în contul cabinetului de avocatură al Monicăi Apostu. Mai mult, procurorii spun că primele de asigurare pentru cele peste 300 de maşini ale RATUC erau supraevaluate. "Astfel, în perioada aprilie 2009 - noiembrie 2011 societatea a efectuat plăţi în valoare totală de 208.936 de lei, echivalent a circa 50.000 de euro, această prestaţie având la bază supraevaluarea poliţelor de asigurare RCA şi CASCO. Spre exemplu, prima de asigurare RCA a unui autoturism Dacia 1310 pentru anul 2011 se ridică, în medie, pe piaţa asigurărilor la suma de 550 de lei. În cazul unui autoturism identic, asigurat de Primăria municipiului Cluj-Napoca pentru anul 2011 prin societatea Groupe Frarom, prima de asigurare se ridică la suma de 1.008 lei (deşi plata este efectuată integral şi în avans)". "Afacerea" urma să continue, potrivit procurorilor, în anul 2012: "Învinuita Droniuc Aspazia a arătat că în cursul lunii octombrie 2011 a apelat din nou la sprijinul inculpatului Apostu Sorin, urmărind obţinerea contractului de asigurare cu RATUC pentru anul 2012, inculpatul promiţându-i "că totul va fi ok, vom merge în continuare ca şi până acum".

Compania UNIQA nu a trimis un răspuns cu privire la o posibilă întrerupere a colaborării cu Groupe Frarom Agent de Asigurare SRL, cu toate că ZIUA de CLUJ a solicitat o poziţie oficială în urmă cu două zile. "Nu cred că se va renunţa la colaborarea cu Aspazia Droniuc, e colaboratoare foarte veche şi nu a fost arestată, e cercetată în stare de libertate. Nu se aude nimic în acest sens la Bucureşti", a declarat o sursă din interiorul companiei, sub protecţia anonimatului. Pe de altă parte, tarifele pentru poliţele de asigurare sunt stabilite de compania care are produsele respective, nu de către brokerul de asigurări, a spus sursa citată. Consilierul local PNL Steluţa Cătăniciu a declarat pentru ZIUA de CLUJ că va cere, alături de colegii ei, contractele de asigurări încheiate de RATUC, dar şi de către celelalte regii subordonate Consiliului Local. "Vrem să vedem preţurile la care au fost încheiate aceste contracte, precum şi cu cine s-au semnat", a spus Cătăniciu.

 

 

Comenteaza