Denunţătoarea lui Apostu, Aspazia Droniuc, va fi chemată în faţa instanţei

Denunţătoarea lui Apostu, Aspazia Droniuc, va fi chemată în faţa instanţei
Aspazia Droniuc, femeia de afaceri care l-a denunţat pe fostul primar Sorin Apostu, va fi audiată de Curtea de Apel Mureş, după îndelungi insistenţe ale avocatului Gheorghiţă Mateuţ.

Curtea de Apel Mureş a admis luni cererea de audiere a Aspaziei Droniuc, în calitate de martor, în dosarul de corupţie al fostului primar al Clujului, Sorin Apostu. Aspazia Droniuc, la rândul ei inculpată în acest caz, a fost condamnată la trei ani de închisoare, cu suspendare, în iulie 2012, după ce instanţa a disjuns dosarul faţă de ea. Aceeaşi femeie de afaceri, care deţine firmele Groupe Frarom Agent de Asigurare SRL şi Frarom Import Export SRL, a fost acuzată că i-a mituit pe Sorin Apostu şi fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Radu Bica, pentru a obţine contracte pe bani publici. Radu Bica a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare.

Cu toate că a fost inculpată în dosarul lui Sorin Apostu, alături de Monica Apostu şi omul de afaceri Călin Stoia, Aspazia Droniuc nu a compărut niciodată în faţa instanţei, singura declaraţie a ei fiind cea dată în faţa organelor de anchetă. Droniuc şi-a recunoscut vinovăţia şi a cerut judecarea ei în lipsă, instanţa luând act de poziţia ei procesuală prin intermediul unei declaraţii autentificate la notar, prin care îl denunţa pe Sorin Apostu.

În ciuda insistenţelor avocaţilor celorlalţi inculpaţi din dosar, instanţa nu a admis până acum audierea Aspaziei Droniuc, nici în calitate de inculpat, şi nici în calitate de martor, după ce a fost condamnată definitiv. Însă, preseverenţa cu care s-a cerut aducerea ei în faţa judecătorilor a dat, în final, roade. Astfel, Curtea de Apel Mureş a admis la şedinţa de ieri ca aceasta să fie audiată în dosar, ca martor. „Am insistat pe acest aspect aproape la fiecare termen al procesului. Această cerere a fost admisă şi se va stabili un termen pentru citarea ei. Încă nu ştim când va fi audiată", a declarat avocatul Gheorghiţă Mateuţ.

„Audierea Aspaziei Droniuc nu ne priveşte, dar admiterea cererii este foarte bună şi potrivită din punct de vedere procedual. Nu exista nici un motiv să nu fie audiată", a declarat avocatul Sergiu Bogdan, apărătorul lui Călin Stoia, directorul societăţii de salubrizare Brantner Vereş SA.

La termenul de ieri, Călin Stoia a solicitat, din nou, revocarea măsurii privind obligaţia de a nu părăsi ţara, instanţa urmând să se pronunţe asupra acestei cereri joi.

O altă noutate este încuviinţarea reaudierii directorului Regiei Autonome de Transport Urban Cluj (RATUC), Liviu Neag. Acesta a declarat la prima înfăţişare în faţa Curţii de Apel că Sorin Apostu i-a recomandat-o pe Aspazia Droniuc pentru încheierea unui contract de asigurare a parcului auto al regiei, femeia de afaceri având o firmă de brokeraj de asigurări. Avocatul lui Apostu, Gheorghiţă Mateuţ a cerut în repetate rânduri reaudierea acestui martor, însă abia ieri instanţa a admis această cerere. Nici în privinţa lui Liviu Neag nu a fost stabilită o dată pentru audiere.

Curtea de Apel Mureş trebuie să mai audieze alţi trei martori în acest dosar, după ce la termenul de ieri s-a prezentat doar unul. Astfel, instanţa a audiat-o la şedinţa de ieri pe Alin Oaida, şef birou în cadrul RATUC. Acesta a spus în faţa judecătorului că a cunoscut-o pe Droniuc în urmă cu mai mulţi ani şi că a discutat cu aceasta despre asigurări. „Nu am avut nici o discuţie cu directorul RATUC, Liviu Neag, despre societatea de asigurări a Aspaziei Droniuc", a spus acesta. Totodată, angajatul RATUC a spus că nu îl cunoaşte personal pe Sorin Apostu.

Instanţa a încuviinţat şi audierea unor convorbiri telefonice care au avut loc între Aspazia Droniuc şi Liviu Neag, la solicitarea avocatului familiei Apostu. Discuţiile dintre cei doi ar socate adevărul la lumină, crede avocatul Mateuţ. Următorul termen în dosarul Apostu a fost stabilit pentru data de 11 februarie.

 

Monica Apostu: „Am primit cardurile prin poştă"

La cererea procurorului DNA, Monica Apostu a fost audiată ieri în legătură cu cardurile de combustibil emise de firma de salubrizare Rosal, care au fost găsite la domiciliul ei cu ocazia percheziţiei făcute de anchetatori în noiembrie 2011. Monica Apostu a fost înrebată cu privire la acest aspect întrucât, atunci când a fost audiată de Curtea de Apel Cluj, înainte de strămutarea cazului, procurorul DNA a omis această chestiune. Soţia fostului primar a spus în faţa judecătorului că a primit cele două carduri prin poştă, în plic, fără a i se indica expeditorul. Monica Apostu susţine că a primit cardurile pe adresa cabinetului ei de avocatură şi a crezut că e vorba de „carduri de puncte" şi că şi-a alimentat maşina cel mult de două-trei ori folosind aceste dispozitive.

Comenteaza