Festivalul Untold, ediţia 2016: cele mai fierbinţi noutăţi
- Scris de Anca Mureşan
- 21 Oct 2015, 14:05
- Eveniment
- Ascultă știrea
În 2015, Untold a fost organizat de Federaţia Share, formată din 31 de ONG-uri de tineret şi responsabilă de programul Cluj Capitală Europeană a Tineretului 2015, festivalul fiind evenimentul major al acestui proiect. A avut un buget de 4.5 milioane de euro, din care 400 mii lei bani publici. Anul viitor, Untold devine afacere privată. Bogdan Buta, directorul festivalului, şi Sorin Gadola, fiul milionarului Ştefan Gadola, au înfiinţat, în 9 octombrie 2015, SC Untold SRL, entitate juridică ce va organiza cea de a doua ediţie a festivalului, cu un buget estimat la suma de 5 milioane de euro.
51% din societate este controlată de familia Gadola, în timp ce drepturile de autor asupra festivalului sunt deţinute de Bogdan Buta. În organizare va rămâne şi Federaţia Share, însă nu s-a precizat dacă municipalitatea va avea o contribuţie financiară. "Autorităţile locale şi cele naţionale nu dispun de bugete multianuale. Primarul Emil Boc şi-a exprimat în repetate rânduri dorinţa de a susţine şi pe viitor festivalul, mai multe vom afla în primăvara anului viitor atunci când oraşul va avea un buget stabilit de cheltuieli şi investiţii. Este o decizie ce ţine de comisia de specialitate şi de Consiliul Local", a punctat Vlad Pop, preşedintele Federaţiei Share.
Bogdan Buta nu a dorit să dezvăluie contribuţia financiară a familiei Gadola, a ţinut însă să menţioneze că au mai existat colaborări în trecut, inclusiv pe tema festivalului. "Domnul Gadola va contribui cât este necesar. Această colaborare este o măsură de siguranţă că a faptului că festivalul se va ţine şi anul viitor", a punctat directorul Untold.
Sorin Gadola şi fratele său, Raul, lucrează la firma Energobit, grup de afaceri în domeniul energiei şi estimat la 160 milioane de euro în 2014, fondat de tatăl lor, Ştefan Gadola, alături de Peter Pal şi Ioan Socea.
În ceea ce priveşte locaţia festivalului, în 2016, Untold va avea loc tot în zona centrală a oraşului: Cluj Arena, Sala Polivalentă, Parcul Central.
"Aşa a fost gândit încă de la început şi nu vedem de ce ar trebui să fie altfel. Zona permite şi merită să fie exploatată în acest scop. Prin acest festival noi am dorit să punem Cujul pe harta europeană a evenimentelor de acest gen", a punctat Buta, ca răspuns la întrebările jurnaliştilor legate de plângerile clujenilor vizavi de zgomotul din timpul ediţiei din acest an şi faţă de nemulţumirile legate de îngrădirea Parcului Central. "Nu s-au înregistrat mai multe plângeri ca la alte evenimente organizate în centrul oraşului. Clujenii care nu au dorit să fie deranjaţi de zgomot şi-au închiriat caselele şi cu banii încasaţi au plecat în vacanţă", a mai spus acesta.
Vineri, 23 octombrie 2015, la ora 18.00, vor fi puse în vânzare primele 5.000 de abonamente pentru ediţia de anul viitor, la preţul de 220 de lei (plus taxe Eventim), doar pentru festivalierii pre-înregistraţi pe site-ul oficial Untold.
"Biletele vor avea o politică de preț asemănătoare cu cea practicată în 2015, prețurile crescând progresiv, pe măsură ce se apropie festivalul sau sunt dezvăluiți artiștii care formează line-up-ul", promit organizatorii.
În ceea ce priveşte line-up-ul pentru 2016, noutăţile se lasă aştptate.
"Aproape toţi DJ-ii şi-au exprimat dorinţa de a reveni la Cluj. Avem un feedback pozitiv din partea lor. Vorbesc despre Untold pe social media, la evenimente de acest tip. Armin şi-a prelungit set-ul cu mai bine de o oră, Dimitri Vegas şi Like Mike au mai stat două zile în plus la Cluj plătind 20.000 de euro doar pentru parcarea avionului privat. Evident că vrem să aducem şi nume noi din topurile internaţionale. Suntem în negocieri. Pe lângă asta, noutatea ediției următoare este faptul că vom încerca să mizăm și pe muzica și artiști live, chiar dacă va fi necesară pregătirea a două set-up-uri diferite de scenă și necesar tehnic, credem că va fi un plus apreciat de fani", a spus Constantin Covaliu, project manager Untold.
Ediţia din 2015 a numărat 240.000 de participanţi, 25% dintre aceştia fiind clujeni. Pentru la anul se aşteaptă o creștere a traficului general pe cele patru zile de festival, estimând între 65.000 și 70.000 de participanți pe zi.
Untold 2015, în cifre
Untold 2015 a avut loc între 30 iulie - 2 august. 160 de artişti naţionali şi internaţionali au urcat pe cele 6 scene ale festivalului. La scena principală, cea amplasată pe Cluj Arena, au fost prezenţi, zilnic, circa 60.000 de festivalieri. Rulajul festivalului a fost de 23 de milioane de euro, peste 2 milioane de euro au fost banii cheltuiți în Cluj de către clujeni. Un studiu detaliat despre încasările Untold şi distribuţia banilor către bugetul local şi naţional va fi dat publicităţii în perioada următoare.
Mai multe despre ediţia din 2015 şi aftermovie-ul oficial AICI.