Încă un titlu de onoare. Clujul ar putea deveni oraş internaţional al păcii

Încă un titlu de onoare. Clujul ar putea deveni oraş internaţional al păcii
Clujul a fost capitală europeană a tineretului şi a candidat fără succes la titlul de capitală europeană a culturii. Acum îşi doreşte să devină oraş internaţional al păcii.

Clujul, oraş internaţional al păcii. La finalul acestei săptămâni se va lansa iniţiativa publică pentru ca municipiul să primească acest titlu până în 2021. Demersul va avea loc în cadrul primului Forum național al păcii din România, organizat la Cluj de Institutul de Cercetare, Acțiune şi Formare pentru Pace (PATRIR - Peace Action Training and Research Institute of Romania).

Doar 10 oraşe internaţionale ale păcii în Europa, niciunul în România

„Este o campanie care începe acum. Există un titlu oficial de „oraşe ale păcii". Obiectivul nostru este de a obține statutul oficial, dar și de a dezvolta Clujul pentru a găzdui discuții internaționale de pace: conferințe de pace, summituri.

Suntem deja unul dintre principalele oraşe care găzduiesc pregătirea conducerii superioare a guvernelor, ONU și altele privind procesul de construire a păcii, mediere şi pace - în fiecare an PATRIR găzduiește mai multe programe și îşi desfășoară operațiunile de pace pe plan internațional (în prezent, în Siria, Libia, Nigeria şi în altă parte)", a explicat Kai Brand-Jacobsen, norvegianul stabilit la Cluj care conduce departamentul de pace al PATRIR.

În acest moment, există 162 de oraşe internaţionale ale păcii. Cele mai multe sunt din Statele Unite şi Asia. Europa este reprezentată doar de zece localităţi: Berlin (Germania), Berna şi Lucerna (Elveţia), Haga (Olanda), Coventry şi Bradford (Marea Britanie), Nicosia (Cipru), Bihac (Bosnia), Verejeni şi Durleşti (Republica Moldova).

PATRIR va fi premiat la Luxemburg

Forumul se doreşte un eveniment anual, organizat în diferite orașe din România. Scopul său este evidențierea, consolidarea și dezvoltarea angajamentului României în construirea păcii și transformarea constructivă a conflictelor la nivel internațional și național. Organizațiile românești sunt din ce în ce mai implicate în activitățile de pace la nivel național și internațional, spun reprezentanţii PATRIR. Statul român, jandarmeria și alte organizații contribuie la misiuni de sprijinire a păcii.

PATRIR este recunoscut ca fiind una dintre cele mai importante instituții din lume care activează în procesul de construire a păcii, prevenire a războiului și a conflictului armat, recuperare și reconciliere postbelică. Institutul va primi în iunie Premiul Internațional de Pace din Luxemburg la categoria "organizații care contribuie la consolidarea păcii" .

Forumul de la Cluj va include ateliere, panel-uri și prezentări despre situaţia din Siria, Irak, Libia, Yemen, acţiuni de construire a păcii, respectiv misiuni de menținere a păcii ale României în străinătate.

Citeşte şi: STORY. Omul care aduce pacea. Clujul e capitală mondială şi datorită lui

Supravieţuitorul de la Utoya şi femeia care a inspirat filme

La forum au fost invitaţi oameni din diverse colţuri ale lumii, inclusiv unii cu poveşti de viaţă uimitoare. Printre vorbitori se va afla Bjorn Ihler Jacobsen, unul dintre supravieţuitorii masacrului de la Utoya. La 22 iulie 2011, Anders Breivik a deschis focul în tabăra de vară a tinerilor laburişti de pe insula Utoya, dubă ce a ajuns acolo îmbrăcat ca poliţist.

Într-o oră şi jumătate, cât a durat masacrul, bărbatul a ucis 67 de oameni. Breivik susţine că a vrut să apere Norvegia de islam şi de multiculturalism. În august 2012, el a fost condamnat la 21 de ani de închisoare, pedeapsa maximă pe care o prevede legea norvegiană.

Un alt invitat este Jo Berry, care şi-a dedicat viaţa rezolvării conflictele din întreaga lume. Tatăl ei a fost ucis într-un hotel din Brighton de o bombă a IRA, în 1984. După 16 ani, s-a întâlnit cu cel care a plasat bomba, Pat Magee. Relația lor neobișnuită a fost prezentată în documentarul BBC "Facing the Enemy", a stat la baza scenariului filmului "Soldiers of Peace" și a inspirat "The Bomb", o piesă a lui Kevin Dyer.

Fondator al „Punții de construcție pentru pace", Jo susține că empatia este cea mai mare armă pe care trebuie să o folosim într-un conflict. Jo Berry a vorbit public de peste 100 de ori alături de Pat Magee și lucrează regulat în Marea Britanie și în zone de conflict, inclusiv în Liban și Rwanda.

Forumul național al păcii din România va avea loc în 13 şi 14 mai, la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării a UBB, strada General Traian Moșoiu 71. Intrarea este gratuită.

Comenteaza