Instanţa a decis: fostul primar Apostu rămâne în arest

Instanţa a decis: fostul primar Apostu rămâne în arest
Curtea de Apel Mureş a decis astăzi să-l menţină pe Sorin Apostu în arest preventiv, după ce la începutul acestei săptămâni s-a pus în discuţie legalitatea şi temeinicia menţinerii măsurii privative de libertate.

Totodată, magistraţii Curţii de Apel Mureş au respins astăzi cererea inculpatului Călin Stoia de a revoca interdicţia de a părăsi ţara în cazul său.


Cu toate că instanţa Curţii de Apel Mureş urma să pronunţe astăzi sentinţa pentru Aspazia Droniuc, acuzată de cumpărare de influenţă, spălare de bani şi fals, judecătoarea a amânat decizia pentru mâine.

UPDATE

Avocatul Gheorghiţă Mateuţ a arătat pentru ziuadecj.ro că ieri a fost respins de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) şi recursul la cererea de liberare sub control judiciar. Amintim că judecătoarea Mihaela Creţu, de la Curtea de Apel Mureş, a respins în 25 iunie o nouă cerere de liberare sub control judiciar depusă de avocaţii lui Apostu, hotărârea fiind atacată la instanţa supremă.

UPDATE 2

În ceea ce priveşte hotărârea judecătoarei de la Mureş de a disjunge cauza Aspaziei Droniuc faţă de ceilalţi trei inculpaţi din dosar - Sorin Apostu, Monica Apostu şi Călin Stoia-, Gheorghiţă Mateuţ spune că aceasta este nelegală. "Această decizie contravine expres articolului 38 din Codul de procedură penală, care stabileşte în ce condiţii se poate dispune disjungerea", explică avocatul Mateuţ. "Şi articolul 320 indice 1 precizează o singură situaţie în care se poate dispune astfel, în cazul în care intervine o cauză civilă. Când se dă soluţia unuia dintre inculpaţi într-o situaţie de conexitate, judecătorul respectiv devine incompatibil. Legea nu îi permite să dea soluţia şi pentru ceilalţi. S-ar putea să ne trezim cu o declaraţie de abţinere a judecătoarei, şi dacă nu, putem să facem noi o cerere de recuzare.

vezi aici ce s-a discutat la termenul de marţi

Sorin Apostu, arestat pentru fapte de corupţie, a demisionat din funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca la începutul acestui an, după ce a admis în faţa instanţei că acest dosar i-a distrus cariera politică şi administrativă. Apostu a susţinut, într-o scrisoare deschisă adresată locuitorilor municipiului, că, după demisia din funcţie, cariera sa politică şi administrativă încetează şi că va aştepta ca justiţia să îşi urmeze cursul şi să îşi poată dovedi nevinovăţia. Fostul primar şi omul de afaceri Călin Stoia au fost arestaţi preventiv în noaptea de 10/11 noiembrie 2011. Aceştia au făcut recurs la măsura arestării preventive, însă instanţa supremă le-a respins solicitările. Apostu a cerut să fie eliberat sub control judiciar, dar instanţa supremă i-a respins solicitarea.

Ca urmare a arestării, Apostu a fost suspendat din funcţia de primar, pe care o ocupa de trei ani, incluzând aici şi arestul preventiv. Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Apostu a fost trimis în judecată pentru luare de mită în formă continuată, complicitate la spălare de bani în formă continuată, complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, trafic de influenţă în formă continuată, instigare la spălare de bani în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi primire de foloase necuvenite. Apostu şi Stoia au fost mutaţi pentru trei săptămâni, în ianuarie, din Penitenciarul Gherla la Spitalul Penitenciar Dej. Avocaţii susţineau atunci că starea de sănătate a acestora s-a înrăutăţit "din cauza condiţiilor inumane de detenţie".

Comenteaza