Juriul TIFF: “Sper că vom continua să lucrăm cu actori vii şi nu cu calculatoare”

Juriul TIFF: “Sper că vom continua să lucrăm cu actori vii şi nu cu calculatoare”
Juriul competiţiei din cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania a văzut până ieri doar două dintre cele 12 filme care concurează pentru trofeul TIFF.

Cei cinci membri ai juriului competiţiei din cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) vor avea o misiune grea în această perioadă. Ei trebuie să aleagă din 12 pelicule care este filmul ce merită trofeul festivalului.

Din juriu fac parte în acest an actriţa Ana Ularu, Mike Downey, producător şi CEO al companiei Film & Music Entertainment, Kjartan Sveinsson, membru al trupei de muzică post rock Sigur Ros, regizorul Samuel Maoz şi criticul de film Mark Adams. Mike Downey a comentat faptul că în acest an în competiţia pentru trofeul TIFF nu se află nici un film românesc. "Filmele nu sunt maşini, criteriile de selecţionare a lor în cadrul festivalului ţin foarte mult de calitatea lor. Şi, să fim cinstiţi, cinematografia românească are un avânt fantastic, a făcut atât de multe în ultimii 10 ani. Este incredibil! Aveţi atât de mulţi producători de film, daţi şi altora o şansă!", a declarat Downey. Cei cinci membri ai juriului s-au cunoscut luni şi au vizionat două filme, şi anume "Kuma", respectiv "Thursday to sunday".

Ei au discutat şi despre criteriile pe care le urmăresc în selectarea filmului care va câştiga trofeul TIFF din acest an. "Acum, în zilele noastre, cu noile platforme cinematografice, cu conceptele de televiziune şi multimedia, cred că cinematografia este în pragul unei noi etape a evoluţiei. Sunt interesat mai puţin de poveşti şi mai mult de felul în care livrezi povestea. Sunt mai puţin pentru ce şi mai mult pentru cum. Sunt curios în privinţa viitorului. Sper că vom continua să lucrăm cu actori vii şi nu cu calculatoare", a spus regizorul Samuel Maoz. Mike Downey a apreciat că munca juriului este una ingrată, având menirea de a alege filmul pe care toţi membrii îl consideră a fi cel mai bun.

"Festivalurile de film şi juriul sunt asemenea unei săbii cu două tăişuri deoarece filmele nu sunt curse de cai. Să compari o operă de artă cu alta este, într-un anumit mod, un paradox. Modul cum filmul a evoluat de la Festivalul de Film de la Veneţia din anul 1940 a făcut ca secţiunile competitive să fie un rău necesar. Este munca murdară pe care cineva trebuie să o facă", a precizat Downey. La rândul său, criticul de film Mark Adams crede că întotdeauna membrii juriului rămân cu regrete după un festival de film deoarece nu pot premia toate filmele bune.

"E ciudat să fii în juriu pentru că trebuie să ajungem la un consens deoarece fiecare film este diferit şi noi suntem diferiţi unul faţă de celălalt. Întotdeauna există un regret că ai lăsat în afara listei de premii un film. Partea plăcută constă în discuţiile pe care le avem, în certurile şi momentele când ne contrazicem şi aruncăm cu hârtiile în aer. Cred că viaţa, facerea de filme şi munca într-un juriu înseamnă o serie de compromisuri", a spus Adams. Actriţa Ana Ularu a mai făcut parte din juriul a şase festivaluri de film. "Tocmai m-am întors de la un festival de film de dragoste. Cred că filmele bune rămân în conştiinţa tuturor. Cel mai greu e să alegi când ai mai multe filme bune. Sper din tot sufletul ca şi de data asta să avem ocazia să ne certăm pe cât mai multe filme bune", a afirmat Ana Ularu.

Filmele din competiţie:

1. A doua soţie (Kuma) - Austria, 2011
2. Clip (Klip) - Serbia, 2012
3. Chapiteau Show (Shapito-shou) - Rusia, 2011
4. De joi până duminică (De jueves a domingo) - Chile, Olanda, 2012
5. La răscruce (A annan veg) - Islanda, 2012
6. Lena (Lena) - Olanda, Belgia, 2011
7. Mlaştina (Marecages) - Canada, 2011
8. Oslo, 31 august (Oslo, 31 august) - Norvegia, 2011
9. Planeta însingurată (The loneliest planet) - SUA, Germania, 2011
10. Schimbul (Hahithalfut) - Israel, Germania, 2011
11. Sfârşitul nopţii (Yoru ga owaru basho) - Japonia, 2011
12. Teddy Bear (Teddy Bear) - Danemarca, 2012

 

 

Etichete
Comenteaza