Liderul Hamas a fost ucis în Iran / Gruparea teroristă palestiniană jură răzbunare

Liderul Hamas a fost ucis în Iran / Gruparea teroristă palestiniană jură răzbunare
| Foto: https://www.france24.com/ - © Ibraheem Abu Mustafa, Reuters

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a fost ucis la Teheran, în Iran, a anunţat miercuri gruparea militantă palestiniană.

Hamas susține că a fost o lovitură a Israelului și că este o „escaladare gravă”. Totodată Gruparea palerstiniană Hamas jură răzbunare, a informat Reuters, potrivit news.ro

„Fratele, liderul nostru, mujahedinul Ismail Haniyeh, liderul mişcării, a murit într-o lovitură sionistă asupra cartierului său general la Teheran după participarea sa la învestirea noului preşedinte iranian Massoud Pezeshkian", a anunţat Hamas într-un comunicat.

Haniyeh s-a deplasat la Teheran pentru a asista marţi la depunerea jurământului noului preşedinte iranian Massoud Pezeshkian în faţa Parlamentului. Asasinarea liderului Hamas Ismail Haniyeh în Iran este un „act de laşitate care nu va rămâne nepedepsit”, a declarat Moussa Abu Marzouk, înalt oficial Hamas, citat de Al-Aqsa TV, televiziunea condusă de Hamas.

În vârstă de 62 de ani, acesta s-a născut într-o tabără de refugiaţi de lângă oraşul Gaza şi s-a alăturat Hamas la sfârşitul anilor 1980. Pe măsură ce Hamas creştea în putere, Haniyeh a urcat în ierarhie - fiind numit parte a unei ”conduceri colective” secrete în 2004, apoi fiind numit prim-ministru al Autorităţii Palestiniene în 2006. Până în 2017, a devenit şeful grupului şi a fost numit ”terorist global special desemnat” de către Statele Unite la scurt timp după aceea.

Casa Albă a luat act de rapoartele despre uciderea liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, în Iran, a declarat un purtător de cuvânt, dar a refuzat să facă imediat alte comentarii, a mai informat news.ro. 

Hamas este un acronim pentru "Harakat al-Muqawama al-Islamiyya". Hamas este o organizație islamistă teroristă palestiniană cu sediul în Gaza aflată din nou într-un conflict sângeros cu statul Israel după atacul terorist din data de 7 octombrie 2023 declanşat asupra Israelului de gruparea palestiniană. 

Comenteaza