Monica Apostu nu-şi recunoaşte nici semnăturile, nici vocea şi cere expertize
- Scris de Nicoleta Nap
- 11 Mar 2013, 22:52
- Eveniment
- Ascultă știrea
Luni dimineaţă Aspazia Droniuc a fost aşteptată în zadar la Curtea de Apel Mureş, unde trebuia să fie adusă cu mandat de Poliţia clujeană pentru a da declaraţii ca martor în dosarul fostului primar Sorin Apostu. La termenul de judecată de ieri s-au prezentat toţi cei trei inculpaţi judecaţi încă în acest dosar, respectiv Sorin Apostu, soţia sa, Monica Apostu şi omul de afaceri Călin Stoia, directorul companiei de salubritate Brantner Vereş SA. Aceştia au venit însoţiţi de avocaţii lor, Gheorghiţă Mateuţ şi Sergiu Bogdan.
Pe numele Aspaziei Droniuc, denunţătoare în acest dosar, condamnată déjà, a fost emis mandate de aducere pentru a da declaraţii în calitate de martor, având în vedere că la termenul trecut nu s-a prezentat de bună-voie, deşi a fost citată. Însă, prezenţa acesteia în sala de judecată nu a putut fi asigurată nici cu mandat de aducere. Poliţistul care trebuia să pună în executare dispoziţia instanţei nu a dus-o la bun sfârşit şi nici nu a fost depus la dosar un proces-verbal în care să se precizeze că aceasta nu a fost găsită la domiciliu. Droniuc deţine două apartamente într-un ansamblu rezidenţial din cartierul Andrei Mureşanu, şi instanţa a citat-o la ambele adrese. În cazul în care Aspazia Droniuc se sustrage obligaţiei de a da declaraţii ca martor fără a avea un motiv temeinic, serviciul de probaţiune ar putea să ceară revocarea suspendării pedepsei, a explicat avocatul Sergiu Bogdan. Prin urmare, Droniuc riscă să execute pedeapsa de trei ani la care a fost condamnată în iulie anul trecut. Aceasta a fost condamnată pentru cumpărare de influenţă, spălare de bani şi dare de mită, atât în dosarul fostului vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj Radu Bica, cât şi în dosarul fostului primar Sorin Apostu. Menţionăm că Droniuc a fost cea care i-a denunţat pe cei doi la Direcţia Naţională Anticorupţie. Obligaţiile stabilite de Curtea de Apel Mureş în sarcina Aspaziei Droniuc prevăd ca aceasta să se prezinte la datele fixate la Serviciul de probaţiune de pe lângă Tribunalul Cluj; să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea; să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă şi să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele sale de existenţă.
Curtea de Apel Mureş a emis un nou mandat de aducere pe numele lui Droniuc şi a transmis o adresă în atenţia şefului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Cluj, chestorul Ioan Păcurar, prin care i se solicită să comunice numele agentului care trebuia să pună în executare primul mandat, pentru a primi un avertisment. Totodată, judecătorul va specifica în adresă că dacă nu se va pune în executare nici cel de-al doilea mandat, IPJ Cluj va fi amendat.
"Persoana în cauză nu locuieşte efectiv la domiciliul respectiv. Locuieşte la o altă adresă şi se fac verificări pentru a se afla unde locuieşte fără forme legale. S-a întocmit un proces-verbal prin care se consemna că nu locuieşte la adresa indicată de instanţă", a declarat Anca Bolba, purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj. Aspazia Droniuc ar fi ultimul martor pe care instanţa ar urma să îl audieze în procesul de corupţie al fostului primar al Clujului.
La termenul de judecată de ieri, avocatul Mateuţ, apărătorul soţilor Apostu, a formulat mai multe cereri, între care şi efectuarea unor expertize. Astfel, avocatul a solicitat instanţei să admită efectuarea unei expertize tehnice şi criminalistice pentru a se afla dacă înregistrările făcute în urma interceptărilor convorbirilor telefonice şi imaginile ce sunt prezentate ca probe în dosar sunt autentice sau nu. Apărătorul a indicat în scris Curţii de Apel Mureş care sunt convorbirile şi imaginile la care solicită expertiza. Asta în condiţiile în care Monica Apsotu susţine acum că nu îşi recunoaşte vocea din convorbirile telefonice. "Vă rog să dispuneţi Direcţiei Naţionale Anticorupţie să înainteze instanţei suporţii tehnici originali", a spus avocatul, arătând că la dosar sunt ataşate, conform legii, doar copiile. Totodată, avocatul Mateuţ a cerut judecătorului să admită şi o expertiză grafoscopică a semnăturilor ce apar pe două bonuri de benzină, luată de Monica Apsotu cu cardurile de la Rosal. "Inculpata contestă semnăturile existente pe bonurile fiscale emise de Mol România", a spus avocatul, arătând că în faza de urmărire penală nu s-a făcut decât o constatare tehnico-ştiinţifică cu privire la semnături, iar clienţii săi ar fi privaţi de drepturile lor dacă nu s-ar efectua o expertiză în acest caz.
În plus, apărătorul soţilor Apostu a cerut înlăturarea declaraţiei date de directorul RATUC, Liviu Neag, la DNA, pentru că s-ar fi făcut fără respectarea legii, precum şi reaudierea acestuia de către instanţă. De asemenea, a cerut şi înlăturarea unei declaraţii a Aspaziei Droniuc, dată, de asemenea, în faza de urmărire penală. "Declaraţia a fost dată clandestin, secret, neexistând dovada înştiinţării niciunui apărător", a spus Mateuţ, însă procurorul DNA a replicat că la momentul audierii, Droniuc, având calitatea de învinuită, şi nu de martor, era asistată de avocat.
Instanţa rămâne să se pronunţe asupra cererilor făcute de avocatul Mateuţ în cursul săptămânii viitoare. Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru 15 aprilie.