O angajată de la Compania de Autostrăzi se plânge că e hărţuită de director

O angajată de la Compania de Autostrăzi se plânge că e hărţuită de director
Maria Mare, salariată a Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), refuză să respecte o decizie a directorului general Ştefan Ioniţă prin care angajaţii trebuie să dea raportul din două în două ore. Iată ce îi transmite aceasta ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc.
 

"Domnule ministru, prin prezenta vă aduc la cunoştinţă public, în calitate de angajată în cadrul CNAIR şi membru de sindicat SNPDR, următoarele: REFUZ să respect decizia nr. 596/27.04.2017, emisă de directorul general al CNAIR, prin care se impune un ,,raport de activitate” din 2 în 2 ore, din următoarele considerente: 
 
Menţionez că în 34 de ani de activitate numai în cadrul CNAIR atribuţiile şi sarcinile de serviciu au fost de foarte multe ori depăşite, supradimensionate, cu mii de ore la comandamentul de iarnă, cu ture de activitate de 24/24, chiar dacă locul meu de muncă nu are legătură cu acest comandament, fără ca un ,,şef ierarhic “ superior să aibă curiozitatea să evalueze ,,cantitativ”, din două în două ore, aceste atribuţii şi sarcini de serviciu.

Prin această ,,DECIZIE”  al cărei scop apreciez că este lipsit de orice obiectivitate, s-a creat precedentul periculos de ,,supraveghere excesivă“ a unui angajat de către şeful său ierarhic superior, ceea ce poate fi  asimilat cu o formă de hărţuire la locul de muncă în conformitate cu prevederile art. 2, alin. 5, OG 137/2000.

Redau în extras: “Constituie hărţuire orice comportament pe criteriu de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, gen, orientare sexuală, apartenenţa la o categorie defavorizată, vârstă, handicap, statut de refugiat ori azilant sau orice alt criteriu care duce la crearea unui cadru intimidant, ostil, degradant ori ofensiv”.
 
Da, domnule ministru, mă simt hărţuită prin această decizie, ca un şef (indiferent de rang) să-mi ceară din 2 în 2 ore un "raport" de activitate. Da, domnule ministru, mă simt înjosită la locul de muncă, într-o instituţie de stat al cărui scop este ,,gestionarea, dezvoltarea, administrarea şi exploatarea pe principii comerciale a elementelor infrastructurii rutiere de autostrăzi şi drumuri naţionale, pentru desfăşurarea traficului rutier în condiţii de siguranţă a circulaţiei, de fluență şi continuitate”.
 
Umilirea angajaţilor CNAIR a ajuns la cote maxime. De frica ameninţărilor cu concedierea individuală sau a comisiilor disciplinare, angajaţii din toate structurile CNAIR îşi desfăşoară activitatea sub o mare presiune psihică, neavând curajul să vă ceară, domnule ministru, respectarea demnităţii la locul de muncă, onoarea şi demnitatea salariaţilor fiind garantată potrivit art. 6 din Codul Muncii.

Aceşti angajaţi, cărora li se cere ,,raport de activitate,, din 2 în 2 ore, nu au asigurat strictul necesar să intervină la problemele grave care sunt pe toate sectoarele de drumuri naţionale, nu au nici măcar condiţii decente la locul de muncă şi nu în ultimul rând nu se alocă în nici un an, fondurile necesare pentru întreţinerea şi administrarea reţelei de drumuri. Comunicaţi domnule ministru, opiniei publice din România, că salariaţii CNAIR au activitate... din 2 în 2 ore!!! Un salariat umilit în propria ţară! Maria Mare".  

Directorul CNAIR i-a convocat în aprilie la o ședință de urgență pe toții șefii direcțiilor regionale. Ministrul Transporturilor a cerut tuturor directorilor regionali să fie prezenți mai mult pe teren pentru a supraveghea atent lucrările de pe șantierele aferente fiecărei direcţii: "Am să vin inopinat în județe și în cazul în care sesisez probleme pe care nu le-ați rezolvat, la următoarea ședință nu vom mai discuta în aceeași formulă”.
 
Ioniță a solicitat directorilor regionali să se ridice la nivelul exigențelor, astfel încât orice problemă sesizată să fie rezolvată în timp real de către angajații de la drumuri, inclusiv cu utilaje proprii. “Vă cer tuturor mai multă atenție și implicare în activitățile pe care le desfășurați, altfel măsurile luate vor fi drastice”, a amenințat șeful CNAIR.

Comenteaza